Сцена / екран / ефир

"Никутин" по А. П. Чехов. Куклен спектакъл за възрастни

Моноспектакъл на Милена Миланова

"Никутин" по А. П. Чехов. Куклен спектакъл за възрастни


◊ ПОКАНА

Театър "Ателие 313"
представя

"Никутин" по А. П. Чехов

Куклен спектакъл за възрастни на "Ателие 313"
Моноспектакъл на Милена Миланова


По "За вредата от тютюнопушенето" от А. П. Чехов

15 март 2014 г., 19:30 ч.
Театър Ателие 313, кв. "Красна поляна", ул. "В. Д. Стоянов", до бл. 7


Ще прекарате една куклена вечер в стила на кабарето. Официалното облекло не е препоръчително! Оставете мрачните си мисли вкъщи, главният герой – Николай Никутин ще ви сподели своите, както и ще ви открие всички свои забавни страни.

Спектакълът изследва на дълбоко ниво темата за връзката между мъжа и жената, служейки си със средствата на хумора. Текстът позволява да преоткрием Чехов с фантазия и нежност, както и модерните и непреходни страни на неговото писане.

Това, което привлича в текста, е интересният характер на главния герой Николай Никутин. Унижаван, травматизиран и най вече тероризиран от жена си, той излиза пред публиката, накаран от нея, за да проведе конференция против тютюнопушенето. В крайна сметка обаче той си послужва с тютюна като претекст, за да ни разкаже за проблемите в брачния си живот. Никутин предприема едночасова психотерапия, в която ще ни излъже и ще бъде искрен, ще обича и мрази, ще вземе важни решения за живота си, ще поизпита търпението ни, ще пее, танцува, ще ни запознае с единствените си приятели, ще опита напразно да ни говори против една от малкото си останали радости – тютюнопушенето и ще ни накара да се замислим.

Вход: 5 лева


* * *

Театър "Ателие 313" е създаден през 1989 година като студийна формация, експериментираща със синтеза на музикално–сценичните изкуства – танцов и музикален театър, пантомима, опера. През 1992 г. за директор е поканен режисьорът Петър Пашов, който приобщава към трупата едни от най-изявените творци на българския куклен театър.

През 2008 г. в театъра започват работа техни ученици-абсолвенти по "Актьорство за куклен театър" в НАТФИЗ. “Магьосникът от Оз” е дебютния спектакъл на младата трупа. Представлението е номинирано за наградата за куклено изкуство на Съюза на артистите в Бългаиря "Икар" през 2010. Същата година печели колективна актьорска награда от 43. Международен куклен фестивал "ПИФ", Загреб, Хърватска. Следват спектаклите: "Вещицата и шарената като дъга котка" - 2009 г.; "Малката баба Яга" - 2009 г.; "Разкази от бъчвата" - 2010 г.; "Лебедово езеро" - 2010 г., "Никутин" - 2011 г., "Деволюция" - 2011 г., "Машината Ян Бибиян" - 2012 г. "Ледено" е най-новият спектакъл на "Ателие 313".


Автор:
Ателие 313
Публикация:
10.03.2014 г. 15:46
Посетено:
1911
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18738-nikutin-po-a-p-chehov-kuklen-spektakal-za-vazrastni