Сцена / екран / ефир

Премиера на танцовия спектакъл "Жени на ръба..." в Държавна опера Пловдив

Хореография: Боряна Сечанова, Анна Пампулова, Мила Искренова и Олеся Пантикина

Премиера на танцовия спектакъл "Жени на ръба..." в Държавна опера Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Операта намига за 8 март с премиерата „Жени на ръба...” на топ хореографи

С леко намигване четири водещи хореографки разкриват за какво обичат да си говорят жените в танцовия спектакъл „Жени на ръба...” на Държавна опера Пловдив. Премиерата неслучайно излиза в най-дамския месец на годината. В съвременните миниатюри има балет, има хумор, има... мъже. Директорът на балет „Арабеск” – Боряна Сечанова, заедно с изтъкнатия танцов педагог Анна Пампулова и хореографите на „Арабеск” Олеся Пантикина и Мила Искренова споделят открито чрез танци за общуването си с мъжкия пол в стил „Сексът и града” на 7 и 13 март в Дом на културата. Спектакълът представя нов тип забавление за младата публика, както и любопитни теми за размисъл на обвързаните и търсещите любовта.

Хореографията е изградена по вариации от Моцарт, шедьоври от барока  и фолклор от Персия в стил Буда бар. В танцовите миниатюри се преплитат сюжети от историята за Дон Жуан, за граф Дракула, както и легенди от Изтока. Костюмите са на художниците Яна Дворецка и Цветана Петкова-Стойнова. Сценограф на спектакъла е Петър Митев.

Хореографите споделят, че „Жени на ръба...” не е балет във чиста форма, а театър, в който историята се разказва чрез изразните средства на съвременния и класически танц. Балетистите от пловдивската опера разкриват, че репетициите преминават с много смях и всички участници се надяват публиката искрено да се забавлява! Билети за премиерата на „Жени на ръба...” се продават на касата на операта в Концертна зала.


◊ ХОРЕОГРАФИЯ:

Боряна Сечaнова завършва Националното училище по танцово изкуство в гр. София през 1981 г. и е приета в състава на балетната трупа на Софийската опера и балет. След това продължава своето образование в Москва при проф. Олга Тарасова – през 1990 г. се дипломира със специалност Балетна режисура в ГИТИЗ. От 1991 г. работи като хореограф, а от 2000 г. е директор на балет “Арабеск”.

Автор и хореограф на над 40 балетни и театрални спектакъла на сцената на Национална опера и балет – гр. София, балет “Арабеск”, Народен театър “Иван Вазов”, Държавна опера – гр. Стара Загора, Държавна опера – гр. Варна, Държавна опера – гр. Русе, театър “Пантданс” и др.

През 1996 получава Първа награда за съвременна хореография на Международния балетен конкурс в гр. Варна. Носител е и на наградата на Софийската община за най-добър спектакъл – за спектакъла “Фауст” през 2003 г., 2004 г. – Награда на град Варна за най-добър спектакъл – “Дневникът на един съблазнител”. Заедно с Цветанка Петкова-Стойнова получават наградата “Кристална лира” за творчески екип за спектакъла “Carmina Burana” през 2006 г.


Олеся Пантикина е хореограф и репетитор на  балет „Арабеск”. Преподавател е по съвременни танцови техники в Национално училище за танцово изкуство(НУТИ) в София. Завършва Държавното хореографско училище, специалност „Класически танц” през 1986 г. в класа на з.а. Любов Фоминих. Поставя последния незавършен спектакъл на Маргарита Арнаудова „Часът на кучето”(1995 г.); „Безсъници” (1995 г.), муз. Теодосий Спасов; „Лунна жена” (1996 г.), муз. Александър Текелиев; „По следите на…” (2001 г.), муз. Самуел Барбър; „3/4 луна” (2002 г.), муз. Йохан Щраус; Банята - личното пространство?” (2002 г.); “Прозрението на камъка” (2008 г.), муз. Ангел Котев, и др. Някои от постановките й за балет „Арабеск” са филмирани от БНТ.
Преподава съвременен танц в Американския университет в гр. Благоевград и в департамент „Музикално-сценични изкуства” в Нов български университет в София (1994-1996 г.)


Мила Искренова е една от най-изявените български хореографи, работещи в областта на съвременния танц. Специализирала е в Германия, Великобритания и Франция. Автор е на хореографията на над 50 телевизионни и театрални постановки, мюзикъли и авторски спектакли. Работила е с водещите български танцови компании - балет “Арабеск”, Амарант данс студио, ХЕТЕРОПОДИ данс и др. Един от основателите на танцово студио ЕК. Носител на наградите “Кристална лира” за изключителни постижения като хореограф, и на I награда в раздел Арт програми на международния телевизионен фестивал “Златната антена”.


Анна Пампулова
е професионална балерина с близо 18 години изяви в Националната опера и балет. Завършила е НБУ като педагог по класически танц и съвременни танцови техники, балетен режисьор, хореограф. От 1999 г. до днес е преподавател в специалност “Танцов театър” на департамент “Театър” в НБУ. Хореограф е на редица танцови произведения, също е носител на редица отличия и награди от национални и международни балетни конкурси за съвременна хореография. Печелила е награда за съвременна хореография от престижния Международен балетен конкурс, Варна; хореографски международен конкурс на името на Маргарита Арнаудова – голямата награда. Участвала е в редица телевизионни реклами и филмови продукции. А съвсем скоро придоби научната степен „Доктор“ на тема: „Танцуващото човешко тяло-социално-комуникативни функции и движенчески аспекти“ .



Автор:
Никола Шопов
Публикация:
04.03.2014 г. 16:18
Посетено:
1615
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18702-premiera-na-tantsoviya-spektakal-zheni-na-raba-v-darzhavna-opera-plovdiv