Сцена / екран / ефир

"Слухове" от Нийл Саймън в Театър "Българска армия"

Спектакълът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – гр. Шумен гостува на софийска сцена

"Слухове" от Нийл Саймън в Театър "Българска армия"


◊ СЪБИТИЕТО

Театър „Българска армия” представя:                                
06 март 2014

Слухове
от Нийл Саймън


ДКТ „Васил Друмев” – гр. Шумен

Превод Светлана Панчева
Сценична версия и постановка Михаил Петров
Сценография и костюми Диляна Асенова

С участието на актьорите: Диа Мантова, Илия Атанасов, Таня Алваджиева, Милен Димитров, Кольо Стайков, Александра Михайлова, Димитър Атанасов, Миглена Стоева и Елена Атанасова.


Комедията от Нийл Саймън за пръв път се поставя на български език в превод на Светлана Панчева. Режисьор е Михаил Петров, който публиката познава не само като актьор с водещи роли в Народния театър. „Слухове” е най-новият му спектакъл след успешната поредица, която включва „Хотел Бевърли Хилс Калифорния” и „Големите момичета не плачат (Странната двойка)” от същия драматург, „Човекът, който прави дъжд” от Ричард Неш, „Обир” от Джо Ортън и други.


„Слухове” е нещо съвсем различно за мен като автор. Тази пиеса не прилича на нищо, което съм писал преди. Това е първият ми фарс. Започнах с идеята да напиша фарс, после реших да бъде елегантен фарс, защото във фарсовете на най-добрия майстор в жанра, какъвто е Молиер, героите винаги са богати хора, затова и моите герои са доста състоятелни, облечени в елегантни вечерни тоалети, които според мен са в интересен контраст с хаоса, който се развихря в пиесата.
Нийл Саймън


◊ ДУМИ НА РЕЖИСЬОРА

Защо избрах да поставя пиесата „Слухове” на Нийл Саймън?

Защото „Слухове”, както и цялото творчество на Нийл Саймън ми харесва!

Защото не е играна в България и се поставя за първи път.

Защото ме забавлява без да оглупявам (нещо характерно за доста произведения, спектакли и медийни формати през последните години).

Защото не ме поучава, а ме провокира да мисля (процес, който все по-рядко и по-мъчително се извършва от хората).

Защото не случайно световната театрална критика го определя, като най-смешния съвременен драматург „Молиер на нашето време”, най-играният американски автор за всички времена.

Защото след „Хотел Бевърли хилс Калифорния” и „Големите момичета не плачат” (”Странната двойка”), „Слухове” е третата пиеса на Нийл Саймън, която поставям. Първите две продължават да се играят по българските сцени при голям успех и пълни салони. Вярвам, че и сега ще бъде така.

Защото трябва да изпитате удоволствието и естетическата наслада, които ще ви доставят, уникалната сценография и бутиковите костюми на чудесната художничка Диляна Асенова, а и шеметната игра на великолепните актьори от трупата на шуменския театър!

Защото ще се срещнем в салона с усмивка.

Михаил Петров,
режисьорАвтор: НТ "Иван Вазов"
02.03.2014 г. 15:21
Посетено: 1254
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18682-sluhove-ot-niyl-sayman-v-teatar-balgarska-armiya