Сцена / екран / ефир

Съвременен танц и театър в галерия "Графит", Варна

Серия от танцово-театрални премиерни спектакли

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Графит” ще представи серия от танцово-театрални спектакли през уикенда. Това, което ги обединява е че са премиерни спектакли и са с експериментаторски характер от гледна точка на представяне и интеракция с публиката.

Любовният живот на съвременните роботи
28.02. (петък) | от 18:30 и от 20:30 часа
Театрален спектакъл по пиесите на
Игор Бауерзима, Патрик Марбър и Бернар Мари Колтес
Театрална компания МОМО
С участието на: Силвия Станоева и Иво Желев (и двамата с награда за дебют “Икар 2013″)
Режисьор: Веселин Димов

М ет а мор ф оза
01.03. (събота) | 20:00 часа
Авторски танцов спектакъл
на Стефания Георгиева и Христо Таков
Театър АТОМ
Музика: Христо Таков
Сценография и костюми: Стефания Георгиева
Дизайн на осветлението: Камен Марин
Фотограф: Иван Дончев

М ет а лаб
02.03. (неделя) | 14:00 часа
03.03. (понеделник) | 14:00 часа
Творческо ателие под формата на лаборатория
Театър АТОМ


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЛИТЕ

Любовният живот на съвременните роботи
Театрален спектакъл

28.02. /  18:30 и 20:30
Билети в деня на представленията
Цена – 9 лева
Спектъкълът включва откъси от три пиеси, които разглеждат три съвременни проявления на любовта и отношенията между хората.

Първата част на спектакъла е по откъс от пиесата „69” на швейцарския драматург Игор Бауерзима. Тя е базирана върху скандалния случай с “Ротенбургския канибал” в Германия през 2001-ва, когато с обява в сайт Armin Meiwes намира любовника си Bernd Brandes, който се съгласява да бъде убит и изяден от него. В спектакъла световният правен, морален и психиатричен прецедент е база за разсъждения за това как се променя любовта. Във времето, в което повечето срещи се случват в интернет, консуматорството превръща празнотата в живота в буквален „глад” за Другия, а подменените ценности променят качествено и нуждата от близост.

„Отблизо” от Патрик Марбър е втората пиеса в „Любовният живот на съвременните роботи”. Откъсът, избран от Веселин Димов, изследва любовта във века на стриптийза, порното и крайния материализъм. Мъжът създава образ на жената, в който тя влиза. Опасно е обаче да се вживееш в него дотолкова, че да го превърнеш в идентичност. Така отчаяно влюбеният в стриптизьорката клиент получава услугата, за която плаща, но не и удовлетворението от истинската интимност. Ролите стават реалност, а близостта и любовта – фикция.

Третата, финална част на спектакъла е и основното вдъхновение за проекта. „В самотата на памуковите полета” е философски текст от 80-те години на френския драматург Бернар Мари Колтес, издаден година преди да почине от СПИН. Продължител на традицията на френския вербален театър, той е диалогично размишление за сблъсъка между нуждата и страха от Другия. Действието се развива „от другата страна на времето” – в тъмните часове на нощта, където се срещат Дилър и Клиент. Дилърът настоява да разбере какво иска Клиентът. Клиентът иска да разбере какво предлага Дилърът. Става опасно, когато ги заобиколят призраците на страха, сексуалността, потиснатата вина, агресията и желанието за удовлетворение. Играта на купуване и предлагане не може да се увенчае с успешна сделка, ако отчуждението вземе връх над желанието за комуникация…


М ет а мор ф оза
танцов спектакъл

01.03. / 20:00
Билети в деня на представлението
Цена – 10 лева

В своята същност проектът "М ЕТ А МОР Ф ОЗА" разглежда взаимовръзката между мъжкото и женското началo, етапите на метаморфоза, през които те преминават, за да достигнат пълна хармония и тяхната проекция чрез телата на актьорите.

В основата на изграждане на формата лежи мита за първото същество описан в диалога „Пир“ на Платон. Според него, хората били създадени като свръхсъщества (андрогини) с четири ръце, четири крака, две глави и два полови органа.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, фондация „Етюд” и резидентска програма на център за съвременен танц „Derida Dance Center”.


Автор:
Галерия "Графит"
Публикация:
27.02.2014 г. 13:55
Посетено:
1493
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18670-savremenen-tants-i-teatar-v-galeriya-grafit-varna