Сцена / екран / ефир

Най-награждаваните филми в света на София филм фест

Международният кинофестивал започва на 6 март

Най-награждаваните филми в света на София филм фест


◊ ЗА "ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ"

Рубриката „Големите награди” на София филм фест по традиция представя филмови заглавия, носители на наградите за най-добър филм от престижни международни филмови форуми през изтеклата година. И тази година международният кинофестивал представя богата селекция от световни филми.

 

◊ НАЙ-НАГРАЖДАВАНИТЕ СВЕТОВНИ ФИЛМИ ИДВАТ У НАС

Румънският филм „Позиция на дете” („Child's Pose”/„Pozitia copilului”) на режисьора Калин Петер Нетцер („Мария” - 2003 и „Медал за храброст” - 2009) триумфира с най-голямото отличие на 63-ия международен кинофестивал в Берлин. Носителят на Златна мечка е психологическа семейна драма, пресъздаваща дълбокия конфликт между майка и син. Майчината любов на Корнелия е почти маниакална, докато синът й, Барбу, по всякакви начини се опитва да скъса задушаващата го връзка с нея, което води до жестоки скандали и обиди.

„Ида” („Ida”) на Павел Павликовски получи в един и същи ден „Гран При” във Варшава 2013 и наградата за най-добър филм на Лондонския кинофестивал. Кинотворбата разказва историята на Ана през 60-те години на миналия век в Полша. Останала от малка сираче, тя е послушница, отгледана от монахините в манастира. Преди да даде обет, Ана отива да се види с Ванда – единствената й жива роднина. От нея тя разбира, че е еврейка и двете жени се отправят на дълго пътешествие, за да открият истината за трагичната си семейна история, кои са в действителност и какъв е техният произход.

Отличеният с „Кристален глобус” в Карлови Вари 2013 „Голямата тетрадка” („Le grand cahier”/„The Notebook”) е съвместна продукция на Унгария, Германия, Австрия и Франция. Филмът на унгарския режисьор Янош Сас е тежка и мрачна история за порастването, загубата на невинност и ужасите на войната, кинотворбата разказва за 13-годишни близнаци, прекарващи последните години от Втората световна при баба си на село. Това обаче не означава любов и грижа, а челен сблъсък с жестоката действителност…

„My Dog Killer” („Môj pes Killer”) e вторият пълнометражен филм на Мира Фурнай, удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Ротердам. Историята разкрива живота на 18-годишния Марек, който живее на словако-моравската граница, а най-добрият му и верен приятел е неговото куче. Пренебрегнат от роднините си, Марек попада в компанията на местните скинари. Той сляпо ги следва и точно когато е изправен пред страшна дилема, в живота му се появяват неговата майка и по-малкият му полубрат.

В носителя на голямата награда „Сърцето на Сараево 2013” за най-добър игрален филм „В разцвет” („In Bloom” / „Grzeli nateli dgeebi”) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, действието се развива в началото на 90-те на ХХ в. в Тбилиси, столицата на независима Грузия, след разпадането на СССР. Страната е изправена пред насилието, войната в Абхазия и криворазбраното правосъдие, което тормози обществото. Но за Ека и Натя, четиринадесетгодишни неразделни приятелки, животът просто си тече - на улицата, в училище, с приятели или по-голямата сестра. Независимо от случващото се наоколо, техните вълнения са свързани с ранния брак, безусловната власт на мъжете, любовните разочарования.

„Лоша прическа” („Bad Hair” / „Pelo malo”) на Мариана Рондон, копродукция на Венецуела, Перу, Аржентина и Германия, разказва за борбата на една самотна майка с безработицата и всички житейски несправедливости. Оставена на произвола с малко бебе и с 9-годишния Джуниър, Марта е принудена да се справя и с неосъзнатата идентичност на сина си. Докато тя опитва да върне доверието на предишния си работодател, Джуниър си фантазира как ще стане певица.

„Лоша прическа” е носител на „Златна раковина” и специалната награда (special mention) от феста в Сан Себастиан 2013.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

18-ото издание на София филм фест се открива на 6 март и конкурсната му програма ще продължи до 16 март. Програмата на фестивала обаче продължава чак до 30 март.

Програмата съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

София филм фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Одеон, Синема Сити, Сине Гранд и Евро Синема в София.

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.02.2014 г. 19:20
Етикети:
кинофилмиСофия филм фесткинофестивал
Рубрика Големите награди
Посетено:
1205
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18651-nay-nagrazhdavanite-filmi-v-sveta-na-sofiya-film-fest