Сцена / екран / ефир

София филм фест с "Фокус Сърбия" за първи път

Горан Паскалевич ще получи Наградата на София

София филм фест с "Фокус Сърбия" за първи път
Кадър от филма на Мина Джукич „Неподчинение”


◊ ФОКУС СЪРБИЯ

За първи път фокус върху киното на Сърбия ще бъде представен на София филм фест, който през март става на 18 години.

Специален гост на откриването на София филм фест на 6 март ще бъде Мики Манойлович, изпълняващ една от главните роли във филма на Стефан Командарев „Съдилището”, а на София Мийтингс ще видим и неговият партньор в „Ъндърграунд” – големият актьор Лазар Ристовски, този път като продуцент.

 

◊ НОВИТЕ ФИЛМИ НА ГОРАН ПАСКАЛЕВИЧ И ГОРАН МАРКОВИЧ

Едно от специалните събития на София Филм Фест 2014 ще бъде представянето на най-новата творба на Горан Паскалевич "Когато се съмне". Режисьорът ще пристигне за фестивала, за да получи Наградата на София на Столичната община за своя принос в киноизкуството.

„Опитах се да направя нещо много сложно - прост филм.  Защото смятам, че в киното днес е изчезнала чистата и истинска емоция”, споделя Паскалевич.

Главният герой в „Когато се съмне” e Миша Бранков - пенсиониран професор по музика. Една сутрин той получава писмо с молба да се свърже с Еврейския музей в Белград. Става ясно, че по време на разкопаването на канализацията на мястото на стария градски панаир, там, където по времето на Втората световна война е имало концентрационен лагер за сръбски евреи и цигани, е намерена желязна кутия. Тя съдържа музикална партитура и прощално писмо от истинските родители на Миша Бранков - семейство Вайс, евреи, загинали в лагера. Съдържанието на кутията променя живота на професора...

Отново към бивша Югославия обръща поглед и най-новият филм на Горан Маркович „Фалшификаторът” (2013). Историята на Маркович отвежда зрителите в края на 1960 г. Главният герой във филма Анжелко (Тихомир Станич) е директор на гимназия в малък босненски град – той вярва в Югославия и в нейния лидер Йосип Броз Тито. Анджелко е добър човек, но има един сериозен недостатък – фалшифицира училищни дипломи и то не за лична изгода, а защото е филантроп. Съвсем неочаквано той е издаден от своя съсед. Анжелко е принуден да потърси прехрана в големия град, където заживява нелегално и се събира с престъпници. Един ден, обаче той среща свой съученик, който се оказва служител на местното ДС и... праща Анжелко в затвора.

 

◊ ФИЛМИ ОТ МЛАДИТЕ СРЪБСКИ РЕЖИСЬОРИ

Дебютът на Мина Джукич „Неподчинение” e очарователен филм за абсурдите в любовта, показан с успех на наскоро приключилия фестивал Сънданс 2014. Естетски и романтичен, бунтарски, визуално лиричен и в същото време игрив, даже леко развратен, „Неподчинение” среща отново двама бивши любовници Лени (Хана Селимович) и Лазар (Младен Сови), все още млади и изтъкани от наивност и страх. Двамата се впускат на импровизирана велосипедна екскурзия из страната.

„Клип” е игралният дебют на 28-годишната Мая Милош, спечелил голямата награда „Тигър” и Наградата на холандската критика в Ротердам 2012. Историята проследява живота на красивата тийнейджърка Ясна (Изидора Симиджонович). Тя живее в покрайнините на Белград и обича да снима със смартфона си абсолютно всичко, случващо се около нея - себе си, приятелите в училище. Животът й вкъщи е пълен хаос.

С болен от рак баща и обезверена майка, Ясна е разочарована и ядосана на всеки и всичко. Дразни се от суетенето на майка си около болния й баща, от малката си сестра, от дошлите на посещение баба и дядо с техните снимки и спомени... За да избяга от това, тя прекарва все повече време с приятели от училище, отдавайки се на фриволно поведение, изпълнено с купони, секс, пиене и наркотици.

Целият филм е направен като гигантски клип, микс от изображения и гледни точки в турбо-ритъм. „Клип” е жесток поколенски шамар на болното общество – от семейството, през училището до facebook, отвъд границите на националното.

„Разголване” на Коста Джорджевич е черна комедия за трима младежи, влюбени в неподходящия човек. Джура най-накрая решава да поиска ръката на стриптизьорката, в която е влюбен. Ана не може да приеме факта, че нейният по-възрастен любовник я е напуснал. Тя прави всичко, за да го спечели отново. Реля е ученик в гимназията, добро момче, влюбено в най-добрата си приятелка. Един ден той попада на видео, в което тя прави секс и започва да търси човека от филма. И тримата герои се борят за внимание, любов и разбиране, без мисъл за последствията. След поредица от трагикомични, понякога абсурдни ситуации, пътищата им се пресичат в нощен клуб.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
21.02.2014 г. 15:06
Етикети:
филмисръбско киноСофия филм фест
Мики Манойлович
Горан Паскалевич
Фокус Сърбия
Посетено:
1327
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18628-sofiya-film-fest-s-fokus-sarbiya-za-parvi-pat