Сцена / екран / ефир

Дебют на победителката от конкурса "Елена Николай" в Русенската опера

Беса Лугичи от Косово ще дебютира в ролята на Мими от операта „Бохеми” на 19 февруари

Дебют на победителката от конкурса "Елена Николай" в Русенската опера


◊ СЪБИТИЕТО

Дебют на победителката от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Беса Лугичи в Русе

Беса Лугичи от Косово спечели Голямата награда „Елена Николай” от Първия международен конкурс за млади оперни певци на името на легендарната оперна певица, който се проведе от 28 до 30 октомври миналата година в Панагюрище. 

Авторитетното жури от световни оперни имена: председател - Христина Ангелакова, почетен член на журито – Бруна Балиони от Италия, Дарина Такова и Калуди Калудов, без никакви колебания присъди най-престижната награда от конкурса на талантливата 27-годишна певица от Прищина. Беса Лугичи впечатли журито със своя красив глас, брилянтна вокална техника и висок естетически вкус в интерпретацията на своята конкурсна програма. Нейното изпълнение на „Девойче” от Добри Христов остави без дъх всички присъстващи.

Директорът на Държавна опера - Русе Найден Тодоров подкрепи решението на журито и организаторите на конкурса като даде допълнителна награда на победителката – дебют на сцената на Русенската опера в спектакъл от афиша на театъра. Изборът на Беса Лугичи бе дебют в ролята на Мими от операта „Бохеми” на Пучини.

Специално за дебюта на Беса Лугичи в ролята на Мими пристигат в Русе световно известните оперни певици Дарина Такова и Христина Ангелакова.

Спектакълът на операта „Бохеми” ще се състои на 19 февруари, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера - Русе. Солисти от Косово, Испания и България ще се срещнат във февруарската вечер, за да споделят тъжната история на Мими и нейния любим Рудолфо, да ни разсмеят със забавните истории на бохемите от бедния Латински квартал, да ни накарат да съпреживеем изпълнената с плам любов на певицата Мюзета и художника Марсел.

За първи път младата певица от Косово Беса Лугичи ще се представи в ролята на Мими. В ролята на Рудолф ще гостува утвърдения испански тенор Карлос Кремадес, Мария Цветкова ще видим в ролята на Мюзета, в ролите на бохемите – Марсел, Шонар и Колин -  Петър Данаилов, Владимир Попов, Емил Желев, Беноа – Стоян Стоянджов и други. Спектакълът ще дирижира испанският диригент Рикардо Моресо. Режисьор  Корина Босковски Австрия, сценография и костюми Валентин Топенчаров, хормайстор Стелияна Димитрова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БЕСА ЛУГИЧИ

Беса Лугичи се дипломира през 2008 г. в Университета в Прищина, Косово - Факултет Оперно изкуство при проф. Ахмет Дергути и през 2010 г. защитава магистърска степен по оперно пеене в Македония при проф. д-р. Мария Муратовска. В момента, Беса е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония.

През периода 2003-2006 печели четири пъти Първа награда от Международния конкурс на фондация ''Арс Косова'', както и наградата за "най-добра интерпретация на творби от албански композитори". През 2009 г. печели първа награда в Международния конкурс "Jorgjia Truja", а също и тримесечна специализация в Италия. Спечеленият конкурс й дава възможност да се срещне и да работи със световно признати оперни певци и диригенти. През 2009 г. Беса Лугичи е финалист в Международния конкурс "Marie Kraja".

През 2010 г. участва в изпълнението на „Меса” от Цезар Франк в Австрия и Италия. През 2011 г. прави първите си стъпки на професионална сцена в ролята на Лиу от операта "Турандот" от Пучини в Националната опера в Тирана, Албания. През 2013 г. дебютира ролята на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт отново на същата сцена.

Младата певица участва в много концерти и гостува многократно на различни фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и различни страни от Източна Европа.

През октомври 2013 година Беса Лугичи печели Голямата награда „Елена Николай” на Първия международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” Панагюрище 2013.


◊ ЗА ДИРИГЕНТА

Испанският диригент Рикардо Родригес Моресо е роден в Барселона през 1981 г., започва да се занимава с музика на тригодишна възраст. Музикалното си образование завършва в престижните музикални академии в Барселона и Виена. Учи при Густав Майер, Едуин Асел и Марио Роуз, участва в майсторските класове на Пол Бадура-Шкода, Даниел Баренбойм, Миша Майски и Мстислав Ростропович. Младият диригент проявява интерес към музикални изследвания и критични анализи, има публикации в специализирани издания. Предпочитан асистент-диригент от диригентите: Ив Абел в продукциите на оперите „Дъщерята на полка” (Liceu Барселона, 2010), „Капулети и Монтеки” (Bayerisches Staatsoper, 2011), „Ромео и Жулиета” с Оркестър Тосканини в Парма; „Ловци на бисери” (Лас Палмас), „Жана Д`Арк” (Билбао 2013), Алберто Дзеда - „Дъщерята на полка” (в Операта на Тел Авив, 2010 г.) и Виктор Пабло Перез (Liceu Барселона, 2010). Гост-диригент по покана на различни оркестри и оперни театри, сред които Букурещката национална опера, Филхармония Сараево в Босна и Херцеговина, Сръбската Национална опера - Белград, Националната опера – Харков, Украйна; Софийска филхармония, Държавна опера Бургас, Държавна опера Русе, Македонската опера и балет - Скопие.

Диригентът има внушителен оперен репертоар, който включва „Капулети и Монтеки” на Белини, „Дъщерята на полка” на Доницети, „Ловци на бисери” от Бизе, „Ромео и Жулиета” и „Фауст” от Гуно, „Вълшебната флейта” на Моцарт, „Трубадур”, „Риголето”, „Травиата”, „Бал с маски”, „Аида”, „Дон Карлос” на Верди, „Севилският бръснар” на Росини, „Тоска” и „Бохеми” на Пучини и др.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
16.02.2014 г. 14:53
Посетено: 1149
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18600-debyut-na-pobeditelkata-ot-konkursa-elena-nikolay-v-rusenskata-opera