Сцена / екран / ефир

"Любовен еликсир" в Държавна опера Стара Загора

11 февруари, 19 ч. Посланието е: Кажи „Обичам те!”

◊ СЪБИТИЕТО

На 11 февруари от 19 часа Държавна опера Стара Загора ще представи „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети, възстановена постановка от 2008 г. на режисьора Нина Найденова, сценография и костюми - Мария Диманова, хореография - Боряна Сечанова.

Участват солистите със световна кариера Илина Михайлова и Деян Вачков, както и любимците на старозагорската публика Анна Дитри, Георги Динев, Иван Кабамитов и др. солисти, хор, балет и оркестъра на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Красимир Къшев.
 
Любов, ревност, страст, щастие, тъга и още много, много интересни моменти ще се развият пред очите ви в тази красива постановка на Държавна опера Стара Загора.


◊ РЕЖИСЬОРЪТ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Ето как разказва своето решение на спектакъла режисьорът Нина Найденова:

„Рекламата е като пътеводител в живота, наставник, второ наше Аз. Ако се замислим, ще видим, че волята ни, като че ли изцяло е подвластна на „рекламното изкушение” и ние просто забравяме да разсъждаваме и се оставяме То да ни владее. Някак е по-лесно и бързо. Удобно ни е. Общуваме с нея, чрез нея – Рекламата. И става „чудо” – проблемите ни изчезват. Нямаме такива с храносмилането, с петната по дрехите, със забременяването, с простата и някак си неусетно ставаме Супермени, Супермайки, Суперкрасавици и все супер, супер, супер… Дали е така, обаче? Въпросите на представлението са: Как и колко оставяме „рекламното послание” да нахлуе в живота ни и да определя, изразява и провокира нашите чувства, да направлява мисълта ни?

Посланието на представлението: Кажи „Обичам те!”, прошепни го... Върни романтиката в чувствата…, бъди смел да признаеш любовта си винаги и по всяко време. Това те прави щастлив! И всичко това разбира се поднасяме в представлението с много хумор и комични ситуации“.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГОСТ СОЛИСТИТЕ

Илина Михайлова (сопран). Родена във Варна, тя завършва НУИ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене. Веднага след това постъпва в НМА "Панчо Владигеров" в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова. През 2002 печели първи награди на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си продължава образованието си в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от "Така правят всички" и Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт, Дидона от "Дидона и Еней" на Х. Пърсел, Мюзета от "Бохеми на Пучини, Норина от "Дон Паскуале", Мария от "Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др. В Милано дебютира в ролята на Фьордилиджи (”Така правят всички” от Моцарт) и Церлина (”Дон Жуан” от Моцарт), както и в ролята на Дидона (”Дидона и Еней” от Пърсел). Следват ролите на Мюзета (”Бохеми” от Пучини) на Пучиниевия Фестивал “Торе дел Лаго”, на Мария (”Дъщерята на полка" - Доницети). Пее в оперните театри Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. През 2012 дебютира в Софийска Опера в ролята на Адина (”Любовен еликсир” Доницети), а през този сезон – в ролите на Виолета от операта „Травиата” и Джилда от операта „Риголето” в Пловдивската и Варненската опери.

Деян Вачков (бас) е роден в София през 1979 година. Средното си образование завършва в 164. Испанска гимназия “Мигел де Сервантес”, след което през 1997 е приет в Държавна музикална академия “Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Константин Карапетров и проф. Недялко Недялков. През 2001 г. спечелва наградата “Верди” на Международния конкурс “Белведере” във Виена, а малко по-късно – двугодишна стипендия за специализация към Миланската Ла Скала където има възможността да работи вокална техника и интерпретация с имена като Лейла Генчер, Луиджи Алва, Лучана Серра и Тереза Берганца. През този период печели първата и специална награда “Ариго Бойто” на Международния конкурс “Ирис Адами Корадети” в Падуа. Младият певец има вече над 30 главни басови роли. Работил е с известни диригенти и режисьори като Рикардо Мути, Лорин Маазел, Рикардо Шайи, Даниел Орен, Гари Бертини, Даниеле Абадо, Никола Луизоти, Франко Дзефирели, Уго де Ана, Пиерлуиджи Пиералли. Наричат Деян Вачков „новия Борис Христов” на България. Шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Пее в спектакли в Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид. Сред предстоящите ангажименти на певеца за 2013 г. са участия в религиозната кантата „Стабат Матер“ на чешкия композитор Антонин Дворжак в Москва и гостуване в знаменитата концертна зала „Музикферайн“ във Виена.


Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
02.02.2014 г. 19:47
Посетено: 1035
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18513-lyuboven-eliksir-v-darzhavna-opera-stara-zagora