Сцена / екран / ефир

Български народни приказки на сцената на Театър "ВЕСЕЛ" през февруари

Куклените театри от Габрово, Русе, Търговище и Ямбол гостуват във Велико Търново

Български народни приказки на сцената на Театър "ВЕСЕЛ" през февруари


◊ ПРОГРАМАТА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

Февруари е месец на българската народна приказка на сцената на Търновския куклен театър "ВЕСЕЛ".

Четири са спектаклите, които ще гледат любителите на театралното куклено изкуство. Проектът „Куклена сцена за семейна публика“ предлага на малките зрители и на техните родители богата палитра от представления по български народни приказки на държавните куклени театри от Габрово, Русе, Търговище и Ямбол.

• В съботния афиш на "ВЕСЕЛ", на 1 февруари от 11.00 ч. в читалище „Искра” на старата столица, Куклен театър Габрово представя приказката на класика Елин Пелин „Дядовата ръкавичка”. Постановката и драматизацията са дело на Съби Събев, а сценографията, куклите и костюмите – на Павлина Василева. Оригиналната музика и звуковата картина са на Георги Гарчов. Ролите са поверени на актьорите Радостина Андреева, Рада Щерева и Богдан Богданов. „Тръгнал дядо за Златица,/ изгубил си ръкавица./ Там играла на поляна / Малка мишчица Гризана,/ ръкавичката видяла / и на топличко се свряла./ Ей го мокър и подплашен / тича Зайо от горица./ Спира го на пътя прашен / дядовата ръкавица./ - Кой на топло там се гуши? -/ пита Зайо дългоуши...“. Кой не помни историята на онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавица?... В дядовата ръкавичка ще се вмъкнат малката мишчица Гризана, Зайо Байо Средногорски, Лиса, Вълчо и Мецана...

• На 8 февруари Кукленият театър от Русе ще изненада зрителите с интерактивен спектакъл. Постановката на „Дядо и ряпа“ по Ран Босилек е на Васил Апостолов, сценичната реализация – на Маргарита Апостолова, а сценографията – на Лиляна Василева. Ролите изпълняват Кремена Станева, Силвия Михайлова и Тодор Сараджалиев. В този спектакъл децата творят чудеса! Те създават света на приказката, а актьорите – само изпълняват техните желания.

• Следващата приказна история ще бъде разказана на 15 февруари от актьорите на ДКТ – Търговище. „Житената питка“ е очарователен спектакъл от афиша на търговищките театрали. Сценичната адаптация по приказката е на Мая Димитрова и Димитър Димитров от Театър „ММ“, постановката – на Димитър Димитров, сценографията и куклите са на Наталия Гочева, а музиката – на Петко Т. Манчев. Участват Деница Славева и Стела Стойнова.

• В последния съботен ден на февруари ДКТ – Ямбол гостува с оригинален прочит на „Тримата братя и златната ябълка“. Режисьор е Ангел Попов, а художник – Недко Данев. Музиката е на Стоян Косев и Рафаела Косева, а аранжиментът – на Светлин Петков. Участват актьорите Жулиета Николаева, Калина Баракова, Ангел Попов, Димитър Димитров и Николай Бояджиев.
Автор: Театър "ВЕСЕЛ"
30.01.2014 г. 12:15
Посетено: 1277
Етикети: Велико Търново, Български народни приказки, куклен театър, театър ВЕСЕЛ, Проект Куклена сцена за семейна публика
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18495-balgarski-narodni-prikazki-na-stsenata-na-teatar-vesel-prez-fevruari