Сцена / екран / ефир

Премиера на "Тоска" в Пловдив със звездни гости

Мултимедийният спектакъл ще бъде представен само на 4 и 25 февруари

Премиера на "Тоска" в Пловдив със звездни гости


◊ СЪБИТИЕТО

Премиерната постановка „Тоска” на Държавна опера Пловдив идва на 4 февруари на новата сцена на Дом на културата след феноменална премиера в Хага и след 20 представления в най-престижните оперни театри на Холандия и Белгия.

Забавянето на премиерата в Пловдив се дължи на липсата на подходяща сцена за една от най-драматичните произведения на Пучини. Операта е поставена от швейцарския режисьор Рето Никлер под тепетата, но никога не е играна в България.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Времето и мястото на действие в настоящата постановка се развиват отново в Италия (в рамките на 24 часа), но перспективата се измества в 30-те години на миналия век, по време на диктаторския режим на Мусолини. Декорът на холандския художник Карел Спанхак е „облечен” в мултимедия, която допринася за различието и атрактивността на цялостната сценография.

На фона на колосални исторически събития е показана страстната любов на Флория Тоска и Марио Каварадоси. Красива и горда примадона, Тоска е изпълнена със силни чувства на любов, ревност и уязвимост. А Марио е свободолюбив италиански патриот, влюбен художник, който черпи вдъхновение от образа на жената. Друг главен персонаж в операта е началникът на полицията Скарпия, въплъщение на садистичната и деспотична власт.

 

Специално за премиерата на „Тоска” се завръща знаменитият диригент Иван Ангелов. До 1981 г. той работи в България като главен диригент на Пловдивската опера, след което се установява на работа в Европа и  заема ръководни постове в  Швейцария (Биен и Лозана), Монте Карло, Бон, Братислава  и Лайпциг.

Зрителите ще имат възможност да се насладят и на един от най-популярните български тенори – Мартин Илиев, който има в репертоара си над 15 централни роли и е познат във всички престижни оперни театри в Европа, САЩ и Япония.

Завръщането на „Тоска” на родна сцена е дело на режисьора Иванка Далийска.

Драматичната творба ще бъде представена само на 4 и 25  февруари, а през март ще завърши цикълът „Женски образи в творчеството на Пучини” с премиера на „Бохеми”.

Билети за мултимедийната постановка със звездни музиканти се продават на касата на Концертна зала.


Автор:
Никола Шопов
Публикация:
27.01.2014 г. 13:58
Посетено:
1913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18479-premiera-na-toska-v-plovdiv-sas-zvezdni-gosti