Сцена / екран / ефир

"Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" - премиера в НТ "Иван Вазов"

27 и 28 януари 2014, 19.00 ч., Камерна сцена

"Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" - премиера в НТ "Иван Вазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на “Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид”

от
Райнер Вернер Фасбиндер

Превод – Владко Мурдаров
Режисьор - Григор Антонов
Сценография и костюми – Петя Боюкова
Музика - Христо Намлиев

Александра Василева в ролята на Геше Готфрид

Участват още: Цветан Алексиев, Николай Урумов, Виктория Колева, Владислав Павлов, Калин Яворов, Зафир Раджаб, Емил Марков, Албена Ставрева, Йордан Петков

27 и 28 януари 2014, 19.00 ч.,
НТ "Иван Вазов", Камерна сцена


◊ ЗА АВТОРА

Райнер Вернер Фасбиндер е роден през 1945 г. в Бад Вьорисхафен, Бавария, умира през 1982 г. в Мюнхен. Той е един от най-известните представители на Новото немско кино от 70-те и 80-те години на XX век.

Освен като филмов режисьор, работи и като филмов и театрален актьор, сценарист, продуцент, театрален директор, редактор, оператор, композитор и дизайнер. За 15 години създава 41 филма, 2 телевизионни сериала, 3 късометражни филма, 4 видео продукции и изиграва 36 роли.

Наричат го „ужасното дете” на Германия, антикомунистът, който навсякъде се определя като ляв. Антиконфромистът, който мечтае за Холивуд. Антисемитът, който във филмите си искрено отразява притесненията на обикновения германец да не бъде определен като такъв. Женомразецът - женкар, прочул се с тормоза над актрисите и жените си. Хомосексуалистът, който се жени два пъти, пияницата, наркоманът, работохоликът Фасбиндер.

Един от най-добрите в световното кино до днес.

През краткия си живот той написва 24 театрални пиеси, които се играят в целия свят и го превръщат в един от най-поставяните немски драматурзи след войната. Някои от тях по-късно той превръща във филми.

Нито личността, нито творчеството му се поддават на определена характеристика. Той е безпощаден в представянето на героите си. Повечето от тях са хора на ръба, самоубийци или потенциални убийци, аутсайдери, неудачници.

Фасбиндер създава изключителни женски образи и във филмите и в пиесите си, такава е и героинята му в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид”. Пиесата е писана по действителен криминален случай. Авторът  изследва раждането на агресията в човешките взаимоотношения.
Автор: НТ "Иван Вазов"
27.01.2014 г. 11:54
Посетено: 1010
Етикети: театър, премиера, НТ Иван Вазов, Райнер Вернер Фасбиндер, Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18478-svoboda-v-bremen-gospozha-geshe-gotfrid-premiera-v-nt-ivan-vazov