Сцена / екран / ефир

Ученичка на Кабаиванска гостува като принцеса Еболи в "Дон Карлос"

Мецосопраното Чинция Киарини ще участва в спектакъла на Софийската опера

Ученичка на Кабаиванска гостува като принцеса Еболи в "Дон Карлос"


◊ СЪБИТИЕТО

Италианката Чинция Киарини ще гостува като принцеса Еболи в спектакъла на Софийската опера и балет „Дон Карлос” от Дж. Верди на 24 януари от 19 часа.

През изминалата година Чинция Киарини участва в ХІІІ Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет и спечели стипендия от фонд „Райна Кабаиванска“. Участието й на сцената на Софийската опера и балет е част от поредица от гостувания на изпълнители от школата на Райна Кабаиванска, в чест на юбилея, който великото българско сопрано ще празнува през тази година.

Със стипендията, която Чинция получи през 2013 г. – продължи обучението си при Кабаиванска в Академия „Веки-Тонели“ в Модена. „Райна Кабаиванска е велика, личност, която ни помага да усвоим най-значимите тънкости на операта и същевременно с това ни учи да бъдем добри хора – две успоредни линии, за които тя не се отказва да работи – и ние сме и благодарни безкрайно.“ – каза Чинция Киарини в интервю за Българското национално радио.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛКАТА

Родена в Рим, Чинция Киарини завършва Римската музикална академия „Санта Чечилия” през 2010 г. През май 2011 участва в образователния проект „Училището в операта” на Римската опера. През юли същата година печели Международния оперен конкурс в Маракеш, и конкурса „Чита ди Болоня”. През 2012 г. е финалист на Международния конкурс „Илика”, на който през 1979 г. Райна Кабаиванска печели първа награда. През януари 2012 г. дебютира и печели награда в Конкурса за млади оперни певци AsLiCo – Италия. По линия на състезанието следват поредица концерти в „Grand Theatre” – Пекин.

Учи с Райна Кабаиванска в Академия „Киджана“, Сиена, Италия, в майсторския клас в Нов български университет и в Музикалната академия „Веки-Тонели“, Модена, Италия.

Автор:
Веселина Василева, НБУ
Публикация:
23.01.2014 г. 18:18
Посетено:
1615
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18458-uchenichka-na-kabaivanska-gostuva-kato-printsesa-eboli-v-don-karlos