Сцена / екран / ефир

Премиера на "Ние сме боклуците на Източна Европа"

Театрален документален проект на Георг Жено и Театър "Реплика"

Премиера на "Ние сме боклуците на Източна Европа"


◊ СЪБИТИЕТО

Театър „Реплика‘‘
и интердисциплинарна театрална лаборатория NEDRAma представят

„Ние сме боклуците на Източна Европа‘‘
 
Театрален документален проект на Георг Жено и актьорския колектив на Театър "Реплика‘‘, с подкрепата на Гьоте институт България.


Премиерата ще бъде на 27 януари 2014 г. в Центъра за култура и дебат „Червената къща“, София

Работейки върху двата документални проекта: „Боклук“ – за хората, които живеят от кофите за боклук в София и „Изход“ - проект за българите, които искат да напуснат или вече са напуснали България, актьорите, които са още и автори решиха да свържат двата проекта в един общ,тъй като и двата имат сходна тема. Заглавието, което избраха е: „Ние сме боклуците от Източна Европа“.

Това е много лично представление на актьорите. Разказ с историите на техни близки приятели, техните лични истории и истории на други хора, които те приемат като лични, защото актьорите разпознават себе си в живота на тези други хора, разпознават цялата ситуация в България и се опитват да разсъждават върху това в представлението.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Ние сме боклуците на Източна Европа“ е чувството и разбирането на актьорите как хората от Западна Европа и собственото им правителство се отнасят с тях. Разбира се с чувство за самоирония, предвид сложността на темата и натрупванията. Хората от Западна Европа са в паника, че българите и румънците ще се появят в страната им и ще им откраднат всичките пари и работни места. Хиляди български момичета работят като проститутки в страните от западна Европа, западните мъже се държат с момичетата от Източна Европа, сякаш всички са проститутки и лесно могат да бъдат купени и се случва наистина често българи да крият произхода си и да казват, че са от Испания или други страни. Но независимо от това, хиляди българи ще напуснат страната в началото на 2014 година, заради новите закони в Европа. Така, че ние наистина можем да говорим за един своеобразен изход към Западна Европа и затова, че много от тези хора се надяват да започнат нов и по-добър живот. Защото за повечето хора живота в България е без нормална здравна система, където хората се страхуват от болниците си, без перспективи за работа в бъдеще, действително страшна бедност, без вяра в бъдещето на страната въобще, чувството и знанието, че тяхното правителство краде парите им и унижава хората със цялата корупция, също правителството с гротескните си политически решения и това, че не прави нищо, за да спомогне хората да имат по-добър живот в България. Даже протестните движения изглеждат така, сякаш нямат достатъчно сила и мощ да променят нещо.

От друга страна актьорите говорят с българи, които са напуснали страната и живеят в страните от западна Европа и живота им се оказва доста по-различен от това, което те са си представяли. Историите им действат също така като доста изненадващо огледало за хората от
Западна Европа.

Актьорите стават посланици на гласовете на тези хора, на техните биографии в представление, което е сътворено само от истински истории, без да претендират да копират реалността, но да я организират тук и сега...


Георг Жено е художествен ръководител и създател на театър „Йозеф Бойс”, Москва. Роден в Хамбург (Германия) през 1976 г. Живее в Москва. Завършил е Руската Академия за театрално изкуство РАТИ (ГИТИС), в класа на  Марк Захаров. През 2000 г. работи като асистент на режисьора Франк Касторф в спектакъла “Fatherland” в Deutsches Schauspielhaus в Хамбург. Един от създателите на знаменития „Театър.doc” в Москва. От 2009 до 2011 год. е художествен ръководител на документалната програма на „Театър.doc”. От 2012 г. е член на художествения съвет на „Четвъртия театър” в “Международния Мемориал”,  ръководи програмата “Драма на паметта”.

Поставил е повече от 30 спектакъла в Русия, Германия, Украина, България, сред които са:  “Обществото на анонимните художници”, “Norway today”, “Демокрация.doc”, “Истина... отвъд полярния кръг” (Театър.doc и Театър "Йозеф Бойс"). “Сексуалните неврози на нашите родители”, “Ваал”, “Наташина мечта” (Център  за драматургия и режисура под ръководствота на А. Казанцев и М. Рощин), “Трима другари”, “При нас всичко е добре” (ТЮЗ „Киселев” в Саратов), “Разбитата делва” (Воронежски Камерен театър). Продуцент на спектаклите “Трета смяна” (номинация за “Златна маска” 2010 в конкурса “Експеримент”) и ”Павлик мой бог” (номинация за “Златна маска” 2011 в конкурса “Експеримент”).

Продуцент и ко-режисьор на спектакъла ”Час 18″ (номинация за “Златна маска” 2011 в конкурса “Експеримент”). Документален спектакъл по делото Магнитски. Неговият проект КРИЗИС беше поканен да участва в 7-то Берлинско Биенале на съвременното изкуство 2012. Спектакълът му “При нас всичко е добре” по пиесата на полския драматург Дорота Масловска, взе участие в програмата “Нова пиеса” в рамките на  фестивала „Златна маска” 2011 г. в Москва. Спектаклите му са чести участници в много руски и чужди фестивали. Снимал се е в киното, във филма на Пьотр Тодоровски “Съзвездието на бика”, където изпълнява главната роля.



Автор:
Организаторите
Публикация:
23.01.2014 г. 14:41
Етикети:
спектакълпремиераГеорг ЖеноТеатър Реплика
Ние сме боклуците на Източна Европа
Театрален документален проект
театрална лаборатория NEDRAma
Посетено:
1255
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18449-premiera-na-nie-sme-boklutsite-na-iztochna-evropa