Сцена / екран / ефир

"Веселата вдовица" на сцената на Русенската опера

Отново спектакъл на 14 януари

"Веселата вдовица" на сцената на Русенската опера


◊ ПОКАНА

За всички, които са пропуснали бляскавата премиера на оперетата „Веселата вдовица” през декември – спектакълът е на 14 януари, от 19.00 часа на сцената на Русенската опера.

Участват Теодора Чукурска, Стоян Стоянджов, Зорница Дамянова, Пламен Папазиков, Николай Моцов, Дилян Близнаков, Мирослав Христов, Евгени Ганев, Пламен Троански, Кремена Ганчева, Стефан Пенчев, Мая Владимирова, Йоланта Николаева и др., оркестър, хор и балет на Държавна опера Русе.


◊ ПРЕМИЕРАТА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

Нестихващи викове и аплаузи, балони, усмивки и много празнично настроение в препълнената зала на Държавна опера Русе на 19 декември. Русенци посрещнаха възторжено и топло най-новата премиера на оперетата „Веселата вдовица”. Салонът на Държавна опера Русе се оказа малък за всички желаещи да се насладят на шедьовъра на Франц Лехар. Билетите бяха разпродадени седмица преди обявената дата за премиерата. Класическата творба на Лехар пренесе в Русе заедно с предколедното настроение „духът на Париж и уханието на Кристиан Диор“, по думите на режисьора Огнян Драганов. Талантливият творец представи на публиката една класическа, но модерна, актуална и естетически издържана оперета, като и този път не пропусна да изненада с интересни и необичайни решения. Очарованието на епохата на Бел епок оживява и в стилните декори на художника Борис Стойнов - с впечатляващи витражи и ювелирно изографисване, в стила на ранния сецесион. В костюмите на Цветанка Петкова-Стойнова освен изтънчените парижки модни тенденции от онова време, можеха да се видят и облеклата на близки до нас балкански народи, където народната носия комично съжителства със стандартите на модерното време.

Независимо от кратките срокове за подготовка, участниците в спектакъла преодоляха успешно често срещаната практика за оперетни постановки в българските оперни театри: формално поднасяне и рецитиране на говорния текст, пластична скованост, мудност в действието. Историята на „Веселата вдовица” бе пресъздадена от ярки оперни изпълнители, които блеснаха с целия си талант в спектакъла. Сопраното Теодора Чукурска в ролята на Ханна Главари направи своя успешен дебют в оперетния жанр. Певица с богат глас и завидна вокална техника, тя демонстрира впечатляващо актьорско присъствие и органично се вписва в сценичното действие. Пламен Папазиков - представи с вокална стабилност и възхитителна артистичност своя  персонаж на бонвиван като Данило. Стоян Стоянджов бе отново забележителен в ролята на Барон Зета, Диана Василева (за първи път участва в оперетен спектакъл) пресъздава убедително и с много чар образа на пленителната Валансиен. Русенецът Николай Моцов спечели бурните овации на публиката като Камий Росийон. С цялостната си сценична изява известният актьор Илия Деведжиев (в ролята на Ньегош) бе своеобразен мотор на действието в спектакъла. В останалите роли Дилян Близнаков, Мирослав Христов, Пламен Троански, Йоланта Николаева, Зорница Митева Стефан Пенчев, Мая Владимирова, Евгени Ганев потвърдиха христоматийната истина, че няма „малки“ и „големи“ роли. Тяхното вокално присъствие беше на висота, а играта им обогати с колорит типажите, в които се превъплъщават. Диригентът Владимир Бошнаков, заедно с великолепния оркестър на Държавна опера Русе, защити с вещина цялостната музикална интерпретация на творбата. Хорът, ръководен от Стилияна Димитрова и балетът, с оригиналните танци, поставени от Марияна Захариева, за пореден път завладяха публиката със своето високо професионално майсторство.

С постановката на „Веселата вдовица“ Държавна опера Русе сложи точка на една напрегната, но много успешна година, в която спечели нови приятели и покани за гостувания на фестивали у нас и в чужбина. Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
12.01.2014 г. 14:18
Посетено: 1272
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18392-veselata-vdovitsa-na-stsenata-na-rusenskata-opera