Сцена / екран / ефир

ARTeFACT - танцов спектакъл на Derida Dance

18.01.2014 г., от 20:00 часа в Derida Dance Center

ARTeFACT - танцов спектакъл на Derida Dance


◊ СЪБИТИЕТО

Танцовият спектакъл ARTeFACT ще бъде представен отново на 18 януари 2014 г., от 20:00 часа в Derida Dance Center, преди представянето му през месец март, на сцената на престижния швейцарския танцов фестивал TanZeiT-ZeiTanZ.

Билети можете да резервирате от сайта на Derida Dance Center. Резервираните билети ще можете да заплатите най-късно до 19:50 часа на 18 януари (10 минути преди представлението), от рецепцията на танцовия център.

ARTeFACT е определено един от най-успешните танцови спектакли на Derida Dance. Той е мултимедиен танцов пърформанс, фокусиран върху стремежа за формиране на нова идентичност, чрез преодоляване на социални и културни граници. Подобни процеси често съпътстват съвременния артист-номад в търсене на възможности да бъде създател, а не продукт, в глобализирания свят. Развитието на действието се осъществява чрез интеракция между визуална среда, звук и тяло, която позволява фокусиране върху отделни етапи от действието и изграждане на собствена гледна точка.

ARTeFACT бе представен през месец юни тази година на Европейския танцов фестивал. До момента български спектакъл не е участвал в престижното събитие.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

На 18 октомври 2013 г. спектакълът ARTeFACT беше представен на фестивала "Ерата на водолея" в гр. Бургас, организиран от Про Родопи, а на 21 ноември 2013 г. в гр. Будапеща, в рамките на танцовия фестивал Sisi Dance Week.

Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, а заедно с него в експерименталното изследване се впускат танцьорът Петя Мукова, визуалният артист Албена Баева и продуктивният музикант Иван Шопов, известен с псевдонимите Balkansky и Cooh.

ARTeFACT е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г., като се подкрепя чрез програмата за финансиране „Варна – територия на творчество".

Екип:
Идея и хореография: Живко Желязков
Визуална среда и интеракция: Албена Баева
Музика: Иван Шопов
Танц: Петя Мукова
Графичен дизайн: Полина Стоянова
Продукционен мениджър: Атанас Маев

Живко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts”, Мелбърн, Австралия.Той е един от създателите на проекта за театъра на Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (Cádiz), Испания. Съосновател и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr. Хореограф и режисьор на спектаклите: „Саумо”, “Riding The Wind”, “Hanky Pnky”, “Tango on Champs Elysees”, “Obsesión”, “Cielo Rojo”, “Train For Dreamland”, “Tripas de Corazón”, “Ojos Ciegos”, “Depuis La Jour”, “Viva Verdi”, “¾ Луна”, “Пространство и време”, "Hack", "ASA" .

През август 2012 г. Живко е единственият хореограф от Европа, поканен да проведе уъркшоп в рамките на Корейския танцов фестивал (KDF). Малко по-късно получава предложение и от Central Europe Dance Theater за поставяне на соло спектакъл с техен танцьор, получил приз за най-добър танцьор на Унгария за 2012 г.

Понастоящем Живко Желязков е председател на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства (ГСИИ) към Съюз на артистите в България.

Албена Баева е художник. Завършва първия випуск на “Дигитални изкуства” в НХА. През 2011 година печели международните награди за съвременно изкуство “Есл” и “VIG”, номинирана е и за награда за съвременно изкуство “База”. Основател е на Runabout project. Участва в различни международни фестивали и групови изложби в Австрия, Германия, Италия, Румъния и България.

Продуктивният музикант Иван Шопов е известен под множество псевдоними. Balkansky е Dubstep и IDM псевдонима му в денс музиката. Появява се с издания за лейбъли като Кукер Музика, Z Audio, Wicky Lindows, Dubsaw, Ad Noiseam, Dub Monkey, Hollow Point, Subtrakt и Ohm Resistance, като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. С участията си по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия и пътувайки почти всеки уикенд в Европа, талантливия млад изпълнител Balkansky е един от най-успелите имена на електронната музикална сцена.

Това е четвърти спектакъл на Derida Dance, в който Петя Мукова участва. Тя е част от екипа на Derida Dance Center от създаването му през 2010 година.

Цена на билети: 10 лв.
Местата се ограничени до 55.


***

Derida Dance работи за отваряне на българското културно пространство като привлича артисти от Европа и Азия за реализиране на съвместни проекти. За трите години от своето съществуване, първият център за съвременен танц – Derida Dance Center е припознат като надежден партньор в осъществяването на значими проекти, голяма част от които са с участието на доказани международни организации. Интересът към дейностите и резултатите, които екипът на Derida Dance Center реализира, показват необходимостта от създаване на повече алтернативни пространства за съвременно изкуство и култура.

През 2011 г. спектакълът ASA, копродукция на Derida Dance и списание „Едно”, открива няколко международни фестивала, между които Sofia Dance Week 2011, AURA 21 в Каунас, Литва, както и INFANT в Нови Сад, Сърбия.

Компанията осъществява и проекти, съдействащи за професионалното развитие на танцьори на свободна практика като тренинг-програмите „Probiotic for the contemporary dance in Bulgaria” и “Dance PORT Derida”, подкрепени от фондация „Америка за България”.

Derida Dance е официален член на една от най-големите международни мрежи в областта на съвременните изпълнителски изкуства IETM, както и партньор на Aerowaves - международна мрежа за съвременен танц.


Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
09.01.2014 г. 15:51
Посетено:
1269
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18374-artefact-tantsov-spektakal-na-derida-dance