Сцена / екран / ефир

НТ “Иван Вазов” посвещава следващата си премиера на годишнините от рождението на Елисавета Багряна и Дора Габе

Премиера на пиесата "Две" от Таня Шахова

◊ СЪБИТИЕТО

Народен театър “Иван Вазов”
посвещава следващата си премиера на
120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна
и 125-годишнината от рождението на Дора Габе


На 15 и 29 декември от 19:30 на Сцена на ІV етаж на Народния театър „Иван Вазов” ще се състои премиерата на пиесата „Две” от Таня Шахова. Постановка – Юрий Дачев.

В ролите на Елисавета Багряна и Дора Габе ще видим актрисите Мария Каварджикова и Бойка Велкова. В ролята на безмълвната Жена от Дома на Съюза на писатели в Хисаря, където се срещат и протичат разговорите между двете най-големи български поетеси – Ева Тепавичарова.

Сценография и костюми – Радина Близнакова. Музика – Асен Аврамов. В отделните сцени са използвани архивни записи от БНР, БНТ и песента „Унес” по текст на Елисавета Багряна, музика Тончо Русев, в изпълнение на Богдана Карадочева.  


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Юрий Дачев:
Има личности, които, благодарение на страхопочитанието на пишещите, се превръщат в легенди с втвърдена политура. „Две” не е текст с такива намерения и за мен това е ценно негово качество. Смешно е човек, който се занимава с театър, да вярва, че може да постигне цялата истина за хора, които ги няма, при това толкова многолики като Елисавета Багряна и Дора Габе. Сцената не е място за спиритически сеанси, нейните възкресения са други. Чрез игра и приемане на човешките несъвършенства като приближаване към света на големите. Какво се случва с човека, когато усети, че неговото време се оттегля назад? В какво се вкопчва и как противостои на зимата, която пропълзява в едно хисарско лято? С тези въпроси влязох в обезлюделия дом на Съюза на писателите в Хисаря. Навсякъде имаше шапки и книги…
                                                                                  

Таня Шахова:
Безброй са спомените за срещите и разговорите на хората с двете „връстници на всички поколения”. Защо всеки, доближил се до тях, помни и разказва за тези срещи? Защо никой не остава безразличен? Лично за мен отговорът е: „Някога”  и „Вечната и святата”. Заради  „Някога” тръгнах на това пътешествие, опитвайки  да се докосна до един свят, който просто не желая да напускам. Благодаря на Блага Димитрова и Йордан Василев, Снежина Кралева, Стефан Цанев, Любен Дилов, Иван Сарандев,  Любен Георгиев и Антоанета Дончева.

Таня Шахова е завършила ВИТИЗ в класа на проф. Люцканов и Маргарита Младенова. С основаването на „Сфумато” става член на състава му, където играе до 2000 г. В „Сфумато” Любомир Младенов и Владимир Пенев поставят първата й пиеса „Амант” по текстове на Цветаева, Ахматова и Манделщам. Автор е на документалните пиеси „Задушници”, „Денят, който промени живота ми”, „Двайсет години по-късно”,” Евгени и Жулиета”, на сценариите за документалните филми „Каре”, „А бяхме рицари”, „Любовта е...”

Кой си ти, на моя път застанал,
моя сън от клепките прогонил,
моя смях от устните откъснал?
И магия някаква ли стана?
Виждам те на старите икони,
чувам те в съня си нощем късно:
гледаш ме с очи на похитител,
а в гласа ти всеки звук ме гали.
Кой си ти, в духа ми смут запалил –
Мефистотел ли, или Кръстител?
Елисавета Багряна


Две очи ме следят,
две очи ме горят,
ще изчезна
във тяхната бездна.
В чужди погледи два
чувам странни слова,
нещо мами
повлича душа ми.
Ти, що бдиш над света
в светлина, в чистота,
с твойто име,
о, Боже, спаси ме!
Дора Габе 


Автор: НТ "Иван Вазов"
13.12.2013 г. 15:53
Посетено: 1341
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18291-nt-ivan-vazov-posveshtava-sledvashtata-si-premiera-na-godishninite-ot-rozhdenieto-na-elisaveta-bagryana-i-dora-gabe