Сцена / екран / ефир

Премиера на “Уестсайдска история” и британски балет с “Арабеск”

Програма за март на Оперно-филхармонично дружество – Варна

Премиера на “Уестсайдска история” и британски балет с “Арабеск”


◊ СЪБИТИЕТО

Програмата на Варненското оперно-филхармонично дружество месец март минава под знака на танцовото изкуство, мюзикъла и оперетата.
На 6 март предстои гостуването на БАЛЕТ “АРАБЕСК” с премиерно изпълнение на новия си спектакъл, посветен на съвременната английска хореография. Специален интерес предизвиква участието на Лиз Лий. Художественият стил на известната танцьорка е вдъхновен от класическата техника, модерната хореография, индийските танци и източните бойни изкуства. Нейният житейски и творчески път започва от Сидни, където е родена и започва заниманията си с танцовото изкуство, продължава обучението си последователно в Академията по съвременно танцово изкуство в Лондон и Академия “Дарпана” в Индия.

През 2003 г. Лиз Лий е преподавател по хореография към Хореографския център в Канбера. Там създава постановката “Разгневената земя” и моно-спектакъла “В лоното на континента”, спечелил две награди в шестото издание на Конкурса за солови изпълнения по танци в Германия. Последната й творба, “Пойна птица”, е създадена с подкрепата на Кралската Опера в Лондон, където с успех беше представена през юни миналата година. Лиз Лий има многобройни ангажименти в цял свят, най-близките от които са  в Мавин Куо Данс, Интото и Плейс Прайз в Обединеното Кралство, Балет “Арабеск”, България и Уестърн Сидни Данс Акшън, Австралия. През 2006 г. ще бъде една от австралийските изпълнителки, представени от Съвета на Австралия в Панаира за американско изпълнително изкуство в Ню Йорк. Концертната програма включва класиката и съвременната танцова техника, взаимно свързани с редуващи се една след друга отделни танцови миниатюри, откъси от известни и нови творби.

Общата обединителна нишка е добрият вкус, мярката, естетиката на жеста, добре подбраната музика и разбира се – таланта на артистите – балетисти от варненската балетна трупа, отбелязва специализираната критика за изкуството на Лиз Лий.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЛИТЕ

БАЛЕТНИЯТ КОНЦЕРТ “ЖЕСТОВЕ”, който ще бъде представен на 15 март е последната премиера на балетната трупа на Варненска опера. Той е своеобразна равносметка на постиженията на варненския балет и се вписва  като част от цялостната програма за подготовката на 60-годишнината от създаването на Варненска опера, чиято кулминация ще бъде през 2007 г. Включени са фрагменти от най-успешните постановки в историята на балетното изкуство във Варна: “Корени” по музика на Илдъз Ибрахимова и хореография на Маргарита Арнаудова, “Танго 18” по музика на Пиацола и хореография Тарек Асам, “Остави ме да съм” по музика на Менделсон, Р. Щраус и Вагнер, хореграфия Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев, а също и три класически вариации и па де дьо от балета “Корсар” от Адам. Програмата включва и три нови миниатюри: “Синатра – сюита”, “Сараспати” по музика на Никълас Ленц и “Виа Долороса” от Ванеса Мей по хореография на Олеся Пантикина.

На 17, 20 и 24 март са премиерните спектакли на мюзикъла УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ от легендарния американски композитор и диригент Ленард Бърнстейн. Сюжетът е частично базиран върху пиесата “Ромео и Жулиета” на Шекспир, като мястото на действието са градските гета на Ню Йорк. Съвременните Монтеки и Капулети са две банди - от местни бели младежи (Джетовете) и пуерторикански имигранти (Акулите). Те се сражават за надмощие по улиците, които считат за своя територия. В мюзикъла има любов, конфликти, носталгия, побоища, вражда и приятелство – всичко е поставено на двата полюса на страстите. В края на пиесата това, което е можело да остане само игра за мерене на мускули, се превръща в трагедия и главните герои падат убити. Любовта е невъзможна – сънят се е превърнал в кошмар, за съжаление – истински! 

Варненската постановка на «Уестсайдска история» обединява усилията на Оперно-филхармонично дружество и на Детската опера. Диригент-постановчик е Ганчо Ганчев, режисьор – Костадин Бандутов, сценограф - Тодор Игнатов и хореограф – Констнтин Илиев.

На 28 март е спектакълът на балетната трупа "ОСТАВИ МЕ ДА СЪМ". В първата част отново оживяват образи, вдъхновени от Шекспировото творчество – комедията “Сън в лятна нощ”. В нея причудливо се преплитат образи от старогръцката митология, староанглийските поверия и съвременната драматургия. На фона на природата, в идилично-пасторалното настроение на сребристата нощ се развива една комедия от случайни грешки. Комедията на случайността се превръща в най-красивия фантазен обаз на любовта. Във втората част – ALTER EGO (Другото АЗ) балетът ползва за въздействие образна метафоричност и символни обобщения на фона на песни от Рихард Щраус и Рихард Вагнер. Личността в стремежа си да съхрани индивидуалността си, създава измислена реалност, която се сблъсква с действителността. Това естествено задълбочава неудовлетвореността от живота, съзнанието се огъва, но накрая все пак намира своя душевния баланс.

В последния ден от март Варненската опера ще представи хитовия си спектакъл – оперетата “БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ” от Асен Карастоянов с участието на Руслан Мъйнов в ролята на Хаджи Генчо и Стефан Рядков, превъплатен като Дядо Либен.


◊ ПРОГРАМАТА ПО ДНИ

6 март – понеделник – 19.00 часа 
Вечер на английската хореография
С участието на Лиз Лий и балет “Арабеск”

Програма:
- І част – СИНЯТА ПТИЦА
Хореография: Лиз Лий, 2005 Музика: Джон Меткалф
Изпълнява: Лиз Лий
…носейки се в безкрая на синевата, тази  птица се превръща в кралица на кабарето. С деветте си живота и 40 метра коприна тя завладява и покорява… Прилича на русалка – сияйна и привлекателна, но сурова и властна!

-ІІ част – БЛАГОВОНИЕ
Хореография: Рут Сейнт Денис, 1906
Интерпретация и изпълнение: Лиз Лий, 2004
Музика: Хенри Уортингтън Лумис

“Ръцете й литваха нагоре, безплътни и омайни като дим… изпълнението сякаш търсеше същината на линията на безкрая” Сюзън Шелтън

Това е втората творба на Рут Сейнт Денис, която Лиз Лий е интерпретирала досега. Творбата е създадена по случай стогодишнината от премиерата на петте творби на Рут Сейнт Денис, вдъхновени от индийския епос.

‘Завладяващото и прелъстително превъплъщение на Лий… излъчва чувствено ухание… изпълнено с котешка палавост и изтънчена претенциозност” - в. “Таймс”, Лондон, 2004

ЛЪЧ
Хореография: Лиз Лий
Изпълнява: Балет «Арабеск»
Художник на костюмите: Цветанка Петкова-Стойнова

15 март – сряда – 18.00 часа
ЖЕСТОВЕ – Балетен концерт по музика на Джоакино Росини, Адолф Адам, Лудвиг Минкус, Жул Масне, Рихард Вагнер, Самюел Барбър, Астор Пиацола, Николас Ленц, Франк Синатра, Ванеса Мей, Йълдъз Ибрахимова
Хореография: Маргарита Арнаудова, Константин Илиев, Олеся Пантикина, Тарек Ассам (Германия)
Художествен ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева
Солисти: Екатерина Чешмеджиева, Теодора Друмева, Румен Стефанов, Денко Стоянов, Тодор Тодоров, Елена Кирова, Юлиана Дякова, Валентина Желязкова, Илиана Славова, Анна Андреева, Аяко Такахаши (Япония)

17 март – петък – 18.00 часа
20 март – понеделник – 15.00 часа
24 март – петък – 18.00 часа
ПРЕМИЕРНИ СПЕКТАКЛИ
Ленард Бърнстейн – УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ
Мюзикъл по концепция на Джеръм Робинс
Стихове: Стивън Зондхайм
Автор: Артър Лорентс

28 март – вторник – 18. 00 часа
ОСТАВИ МЕ ДА СЪМ – балетен спектакъл в две части
Еньовденска лудория – адаптация по “Сън в лятна нощ” от Шекспир, музика Феликс Менделсон Бартолди и Жул Масне
Постановка и хореография: Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев

ALTER EGO (Другото АЗ)
Музика Рихард Щраус и Рихард Вагнер.
Постановка и хореография: Константин Илиев
С участието на солисти от балета на Оперно-филхармонично дружество – Варна

31 март – петък – 18 часа
“БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ” – оперета от Асен Карастоянов
Постановка Николай Априлов, Диригент Станислав Ушев
ДЯДО ЛИБЕН – Стефан Рядков, ХАДЖИ ГЕНЧО – Руслан Мъйнов, ДЕЛА – Валентина Шунелска, ПАВЛИН – Пламен Райков, ЦОНА – Светла Димитрова, ЛИЛЯНА – Даниела Иванова – Димова,  ЯНКА – Благовеста Статева, ИВАН – Анатоли Романов, ЕРЧО – Георги Корбаков, ГЕРЧО – Людмил Петров, ЦИГАНКА – Антоанета Маринова, БАБА ТОДОРА – Георги Дивери

*
Телефони за билети и резервации: 052/650 666, 650 555.

Автор:
Любомир Кутин
Публикация:
02.03.2006 г. 11:15
Етикети:
Посетено:
1470
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/1827-premiera-na-uestsaydska-istoriya-i-britanski-balet-s-arabesk