Сцена / екран / ефир

Филмов цикъл "Human 2.0"

Втора прожекция с дискусия: "Мрежа" на Сидни Лъмет

◊ ПОКАНА

Асоциация на студентите по Социология

Ви кани на

Втората прожекция с дискусията от филмовия цикъл "Human 2.0":

"Мрежа" ("Network")
САЩ, 1976, 121'


"Зловещо е колко много филмът налучква за посоката конкретно на новинарския бизнес и на медиите като цяло."
~ Джим Едуардс, журналист, Business Insider

Филмът на Сидни Лъмет и Пади Чайефски получава 4 награди "Оскар" и е включен в 100-те най-велики американски филма от Американския филмов институт 30 години след създаването си. Фей Дънауей и Питър Финч изиграват едни от най-запомнящите се роли в тази сатира на медийните игри. Хауърд (Финч) научава, че ще бъде изхвърлен от измислената мрежа UBS и обявява, че ще се застреля в ефир. Катастрофално спадащият интерес на публиката моментално удря рекордно високи стойности. "Мрежа" предсказва YouTube, reality телевизията, дори "Двама мъже и половина". Всичко в името на рейтинга: цинизма, експлоатирането на менталния срив, гневът, терористите, аферите...

Заповядайте да дискутираме с доц. Петя Кабакчиева (преподавател в Софийски университет с интереси в областта на социология на политиката, гражданско общество, конструиране на Прехода и др.) симулакрума на медийните мрежи и мястото на телевизията днес - в годината, когато е отчетен безпрецедентен отлив на аудиторията от този тип медиа.

• Прожекцията ще започне в 18:30 на 11 декември в зала 400 на 4-ти блок на 4-ти км (Източен кампус на СУ, Философски факултет). 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "HUMAN 2.0"

"Human 2.0" е филмов цикъл за сливането на всекидневния ни живот с технологиите, по-точно с Технологията. Със селекция от филми и дискусии ще се опитаме да артикулираме Технологията и Мрежата; задаваме въпроса как Те се превръщат в субекти на комуникацията, предизвиквайки постоянна игра между обикновеното си инструментално предназначение и агресивното нахлуване в света ни.

Адекватно ли е изобщо да мислим Технологията в категории на противопоставяне и конфликт, вместо просто да приемем, че отдавна сме едно? Какво плашещо има в това? Технологиите са и медии на послания, те създават свръх-информационна среда, в която волно или не(до)волно навигираме личните си и общностни комуникационни трансфери. Доколко, кога и защо властта, която дава свръх-информацията, е също толкова и "разоръжаване"? Имат ли смисъл и бъдеще стратегиите за игнориране на технологиите и мрежите, в които "се записваме" с цел да станем по-свързани и споделящи? Имаме ли друг избор, освен да изграждаме идентичности в пряка зависимост, под една или друга форма, в една или друга степен, от Технологията?


Автор: Асоциация на студентите по социология в СУ
10.12.2013 г. 10:09
Посетено: 994
Етикети: Human 2.0, власт, общество, бъдеще, технология, дискусия, кино, Сидни Лъмет, Network, Мрежа
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18251-filmov-tsikal-human-2-0