Сцена / екран / ефир

Филмов цикъл "Human 2.0"

Първа прожекция с дискусия: "Поспаланко" на Уди Алън

◊ ПОКАНА

Асоциация на Студентите по Социология в Софийски университет

Ви кани на

Първата прожекция от "Human 2.0": 
"Поспаланко" ("Sleeper") 
САЩ, 1973, 89' 


"Най-интелектуалната антиутопия на всички времена"
~ Райън Брит, писател


В сряда, три дни след рождения ден на
Уди Алън, започваме с легендарния "Sleeper" - единственият научно-фантастичен проект на режисьора, спечелил му награда Hugo. В "Sleeper" Уди Алън се събужда след двестагодишен сън в механизираното бъдеще на сведена до минимум свободна воля, невидим авторитарен лидер и целина с размерите на дърво. Героят на Уди - Майлс, е "събуден" от тайна група радикални учени, за да им помогне в борбата срещу авторитарната власт. Озвучен от класически джаз, рагтайм и суинг със солови партии, изпълнени от самия Уди, този "прекрасен нов свят" събужда въпроси за технологията като подмяна на всичко естествено, необходимостта от изтриване на познанието за миналото с цел моделиране на общество от добри конформисти, ролята на анонимността в условията на хипер контролирана авторитарна реалност. 

Заповядайте да поговорим за това как науката е способна едновременно да унищожава и да създава критично и революционно мислене. Модератор на дискусията е проф. Ивайло Дичев, културен антрополог с интереси в сферата на политическата култура, идентичността, градските изследвания. 

• Прожекцията ще започне в 18:30 ч. на 4 декември в зала 400 на 4-ти блок на 4-ти км (Източен кампус на СУ, Философски факултет). 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА "HUMAN 2.0"

"Human 2.0" е филмов цикъл за сливането на всекидневния ни живот с технологиите, по-точно с Технологията. Със селекция от филми и дискусии ще се опитаме да артикулираме Технологията и Мрежата; задаваме въпроса как Те се превръщат в субекти на комуникацията, предизвиквайки постоянна игра между обикновеното си инструментално предназначение и агресивното нахлуване в света ни.

Адекватно ли е изобщо да мислим Технологията в категории на противопоставяне и конфликт, вместо просто да приемем, че отдавна сме едно? Какво плашещо има в това? Технологиите са и медии на послания, те създават свръх-информационна среда, в която волно или не(до)волно навигираме личните си и общностни комуникационни трансфери. Доколко, кога и защо властта, която дава свръхинформацията, е също толкова и "разоръжаване"? Имат ли смисъл и бъдеще стратегиите за игнориране на технологиите и мрежите, в които "се записваме" с цел да станем по-свързани и споделящи? Имаме ли друг избор, освен да изграждаме идентичности в пряка зависимост, под една или друга форма, в една или друга степен, от Технологията?


Автор:
Организаторите
Публикация:
03.12.2013 г. 10:46
Посетено:
1073
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18188-filmov-tsikal-human-2-0