Сцена / екран / ефир

Благотворителна премиера на "История за храната и душата" във Vivacom Art Hall

Събраните средства от посетителите ще бъдат дарени за Операция „Жълти стотинки“

◊ СЪБИТИЕТО

Артхаус Блокбъстърс и VIVACOM Art Hall

представят

премиерна прожекция на българския документален филм "История за храната и душата" на 1 декември, неделя, от 19 часа.

Прожекцията ще се проведе в подкрепа на благотворителната кампания Операция "Жълти стотинки".

Лентата е продукция на Артхаус Блокбъстърс и Борис Десподов, с режисьор Тонислав Христов и оператор Орлин Руевски. "История за храната и душата" е включен в официалната селекция на международния филмов фестивал в Бусан, Южна Корея 2013.

Входът е свободен, но всеки, желаещ да подкрепи благотворителната кауза в полза на изоставените бебета от двете Малки къщи, може да направи дарение в една от касичките на Фондация „Надежда за малките“, разположени в залата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

"История за храната и душата" е съвместна продукция на България и Финландия. Филмът разказва за българското село Сатовча и неговите колоритни жители, представители на различни етнически и религиозни групи, и техните философии за живота. Филмът е съставен от отделни интервюта. Главните действащи лица са седмина мъже, обединени от добрата храна, които разискват проблеми от световен мащаб.

"Всичко лошо идва от телевизията. Тя учи нашите жени да спорят с нас." – този цитат от филма показва една от важните теми за разгорещени спорове между мъжете. Във филма са записани и интервютата на две мюсюлманки и семейство от Финландия, което е избрало село Сатовча за опознаване на българския бит и култура.

Европейската премиера на "История за храната и душата" се състоя на 20 ноември по време на Международния документален филмов фестивал в Амстердам, а тази неделя филмът ще бъде показан за първи път пред българска публика.

 

Автор:
Vivacom Art Hall
Публикация:
29.11.2013 г. 17:07
Посетено:
1111
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18159-blagotvoritelna-premiera-na-istoriya-za-hranata-i-dushata-vav-vivacom-art-hall