Сцена / екран / ефир

Танцов спектакъл "Леда и лебеда"

Премиера на новия проект на хореографа Мирослав Йорданов

Танцов спектакъл "Леда и лебеда"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Графит” представя

 „Леда и лебеда”

30.11.2013 г., събота, 19:00 ч.

Автор: Мирослав Йорданов
Участват: Ангелина Гаврилова и Мирослава Захова
Музика: Юрий Бонджуков


Танцовият спектакъл „Леда и лебеда” е втора премиера на хореографa Мирослав Йорданов, която се представя в галерия „Графит” - Варна след пърформанса "medea" (2012).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Леда и лебеда” се концентрира в изследването на ексцесивният заряд в класическия мит. Телата на изпълнителите са отдадени на представата за човек, като убежище на желанието, търсещо нови и неестествени свързвания и съучастия.
 
Автор е Мирослав Йорданов, музиката е на Юрий Бонджуков. Участват примабалерината на Държавен балет "Арабеск" Ангелина Гаврилова и Мирослава Захова.

Мирослав Йорданов е художник и психолог по образование. Насочен е към създаването на моноспектакли и камерни представления в областта на съвременния танц. Като част от този проект са създадени танцовите спектакли: VOID; DUCTUS – ръководство за езда на мъртви конe; SLIT – Мишима и Св. Себастиан, Ecorche и medea, чиято премиера отново бе във Варна през 2012 г.

Спектаклите са представяни на международни фестивали като българските: Sofia Dance Week, Antistatic и Международен театрален фестивал „Варненско лято”, както и чуждестранните: Tanec Praha - Чехия, Balkan Dance Platform - Сърбия, Masdanza – Испания, и др.

Представленията не са обвързани само жанрово, те следват дългосрочна и развиваща се концепция, в центъра на която е поставено тялото, неговата цялост, социалния му и културен статут в съвременното общество.

Продукция на Kinesthetic Project.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Автор:
Галерия "Графит"
Публикация:
28.11.2013 г. 11:32
Посетено:
2439
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18153-tantsov-spektakal-leda-i-lebeda