Сцена / екран / ефир

Русенската опера открива Новогодишния музикален фестивал в НДК със спектакъла на операта "Тоска"

155 години от рождението на великия италиански композитор Джакомо Пучини

Русенската опера открива Новогодишния музикален фестивал в НДК със спектакъла на операта "Тоска"


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година Новогодишният музикален фестивал в НДК ще се проведе от 29 ноември до 1 януари. Русенската опера ще открие Фестивала (с близо 28-годишна история) със спектакъла на операта „Тоска” от Пучини.

В годината на Верди и Вагнер, една не толкова кръгла годишнина като че ли остава незабелязана. На 22 декември 2013 година се навършват 155 години от рождението на великия италиански композитор Джакомо Пучини. Това е и поводът Русенската опера да избере да представи своята постановка на неговата безсмъртна опера „Тоска” на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата в София. По стечение на обстоятелствата гостуването е на 29 ноември – на тази дата преди 89 години светът е загубил безвъзвратно един от най-гениалните си творци, който преобръща представите за оперното изкуство и го развива преди всичко като театър в театъра с цялата мощ на голямата музикална драматургия.

Операта „Тоска” е петата опера на Пучини. Вдъхновен от изпълнението на Сара Бернар в спектакъла на мелодрамата „Флория Тоска” на френския драматург Викториен Сарду, Пучини веднага решава да напише опера по този сюжет. Операта "Тоска" е готова през 1899 г. по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Премиерата й е на 14 януари 1900 г. в "Teatro Costanzi" в Рим и е посрещната изключително добре от публиката и критиката. Авторът е извикан на сцената 22 пъти под бурни аплодисменти. Още същата година операта е поставена в Лондон и Париж. От тогава до днес "Тоска" шества по всички световни сцени със същия успех. В София е поставена за първи път през 1925 г., в Русе – на 15 октомври 1952 година.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Русенската опера ще отдаде своята почит към музикалния гений на Пучини в една вечер – на 29 ноември от 19.00 часа, на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата непосредствено след успешните си гостувания в Италия и Испания. Специално за спектакъла на операта „Тоска” се връща оркестърът на водещия извънстоличен театър, за да пресъздаде с брилянтно майсторство трудната, прочувствена и изпълнена с емоции музика на големия Маестро. На диригентския пулт ще застане директорът на Държавна опера Русе диригентът Найден Тодоров – Музикант на годината 2012.

В момента в Русе, паралелно с богатата репертоарна програма на театъра, кипи оживена подготовка за отговорното гостуване на една от най-големите сцени на Балканите. Подготвят се декорите, костюмите, организира се цялостното представяне на софийска сцена. Главният режисьор на Русенската опера Огнян Драганов се е заел с постановъчната част, което предполага, че публиката ще се срещне с необичайни решения и оригинални режисьорски хрумвания в класическия прочит на вълнуващата музикална драма.

За главните роли Найден Тодоров кани оперни звезди, в чиито биографии се четат триумфални успехи по най-престижните италиански и световни оперни сцени. Латвийката Алиса Зиновиева ще гостува в ролята на Тоска, а италианският тенор Марио Маланини ще й партнира в ролята на Каварадоси. За ролята на Скарпия е избран Александър Крунев – най-предпочитаният баритон през последните 20 години във всички български оперни театри. В ролята на Анджелоти гостува младият бас Делян Славов. В останалите роли ще видим великолепните солисти на Русенската опера Стоян Стоянджов, Петър Костов, Владимир Попов, Емил Желев. Директорът на Русенската опера Найден Тодоров с оправдано самочувствие залага на изключително високото ниво на оркестъра и великолепния хор на института, които години наред се радват на възторжените  аплодисменти на родната и чуждестранната публика и са обсипвани щедро със суперлативи от професионалната критика. Към хора и оркестъра на Русенската опера ще се присъедини Хорът на софийските момчета с ръководител доц. д-р Адриана Благоева.

Билети за „Тоска“ се продават в Билетния център на НДК, в мрежите на Тикетпортал и Ивентим. Цените са от 20, 30, 40, 50 и 60 лв.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
28.11.2013 г. 11:21
Посетено: 953
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18152-rusenskata-opera-otkriva-novogodishniya-muzikalen-festival-v-ndk-sas-spektakala-na-operata-toska