Сцена / екран / ефир

"Споделено пространство" - танцов спектакъл на Държавна опера Стара Загора

Експлозия от модерен танц, визуални ефекти и вълнуваща музика

"Споделено пространство" - танцов спектакъл на Държавна опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Танцовият спектакъл „Споделено пространство“ е третата премиера на Държавна опера Стара Загора за месец ноември. Спектакълът е на сцена на 28 ноември 2013 г. от 19,00 ч.

Музиката е на Асен Аврамов, костюми и сценография - Яна Дворецка, визуални ефекти - Илия Шекерджиев, асистенти постановъчна работа - Александра Манчева, Христина Петрова, Мирослава Захова (студенти от департамент Театър, Нов български университет), балетмайстор - Алида Бонева.

Идеята и режисурата са на Анна Пампулова, а „Споделено пространство“ е третият й проект с балетната трупа на Държавна опера Стара Загора - след спектаклите „Защо сега“ (2008 г.) и „Заедно сами“ (2011)

В „Споделено пространство“ участват Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора: Биляна Чолакова, Кремена Костова, Яна Кафалиева, Пенка Димитрова, Петя Вънева, Радост Младенова, Ромина Славова, Цветелина Тенева, Юлияна Василева и Станко Танев.

Костюмите за спектакъла са изработени в шивашкото ателие на Държавна опера Стара Загора с ръководител Мария Христова. Спектакълът е реализиран с изключителното финансово съдействие на Ротари Клуб Стара Загора и съвместно с НБУ.


◊ ДУМИ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Режисьор: ас. д-р Анна Пампулова, балерина, режисьор и преподавател в департамент “Танцов театър” към НБУ:

Спектакълът съдържа поредица миниатюри, взаимно несвързани, изградени на базата на симбиозата между музика, танц и компютърна анимация. Във всяка от тях се развива различна човешка емоционална енергия. Създадох спектакъла, за да провокирам определени настроения у зрителя и танцьора, чрез помощта на редуването на визуални ефекти, различни по динамика танц и музика, без да налагам прецизно формулирано послание, а да стимулирам индивидуалните усещания и емоции на зрителите. Като филм с отворен край. Технологичният свят и връзката му с човешкия е напълно възможна и търпи своето развитие в позитивна насока, без да губим индивидуалната си сетивност и енергия.

Представям идея за това, че светът на другите не е спасение от невъзможността ни да общуваме със себе си; че преодоляването на вътрешната ни скука чрез потапянето в морета на колективните занимания (дискотека, футболен мач и др.) са вид имитация на вътрешния ни диалог чрез контакта с много хора, измежду които избираме качествата сглобяващи представата ни за бъдещите предпочитания, без да сме изградили тези критерии предварително и да ги търсим целенасочено.

Технологизирането на чувствителността е втората идея на спектакъла. Потапянето ни в безкрайността на информационното поле ни задължава да обработваме огромни обеми наложена информация, която да свеждаме към трудно формулирани принципи за прилагането й. Целта ни е от друг ъгъл да покажем липсата на предварително зададения идеал за качеството и вида на информацията, вибрираща със собственото ни аз, тъй като извън това, огромното количество информация „за разнообразие” само задържа, без да подкрепя личностното развитие.

Редуването на динамичното с почти статичното движение представя възможността ни да изберем състояние според темперамента си, но и въпроса какво става с нас когато едното се смени с другото извън нашето желание…

Това е спектакъл за заместването и имитацията на индивидуалността, която се превръща, обратно на претенцията ни, все повече в униформена, благодарение на оковаността ни във високо технологизираната униформа, която сменя размера и цвета си, но устойчиво запазва от някого замисленото си предназначение да разконцентрира...


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА

Анна Пампулова е професионална балерина с близо 18 години изяви в Националната опера и балет. Завършила е НБУ като педагог по класически танц и съвременни танцови техники, балетен режисьор, хореограф. От 1999 г. до днес е преподавател в специалност “Танцов театър” на департамент “Театър” в НБУ. Хореограф е на редица танцови произведения, също е носител на редица отличия и награди от национални и международни балетни конкурси за съвременна хореография. Печелила е награда за съвременна хореография от престижния Международен балетен конкурс, Варна; хореографски международен конкурс на името на Маргарита Арнаудова – голямата награда. Участвала е в редица телевизионни реклами и филмови продукции. А съвсем скоро придоби научната степен „Доктор“ на тема: „Танцуващото човешко тяло - социално-комуникативни функции и движенчески аспекти“.

Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
26.11.2013 г. 09:29
Посетено:
1430
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18133-spodeleno-prostranstvo-tantsov-spektakal-na-darzhavna-opera-stara-zagora