Сцена / екран / ефир

Мая Вапцарова представя два филма за чудесата на България в музея на Вапцаров

Филми за уникалните находки по българските земи, част от кампанията "Чудесата на България"

◊ СЪБИТИЕТО 

Мая Вапцарова представя два филма за чудесата на България в музея на Вапцаров

Два филма за уникалните находки по българските земи, които са част от кампанията „Чудесата на България”, ще бъдат прожектирани в музея на Никола Вапцаров в София.

Техен автор е племенницата на поета — режисьорът Мая Вапцарова, която ще представи филмите по случай 104-ата годишнина от рождението на поета-антифашист, единствения българин, носител на Световната награда за мир, присъдена му посмъртно в Париж през 1953 г.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМИТЕ

Мая Вапцарова е заснела поредица от 12 филма, в които разкрива неизвестни факти от националното ни наследство. Посетителите на музея „Никола Й. Вапцаров” ще имат възможност да видят два от поредицата: „Паметта на Родопите” и „ Преди да тръгне времето”.

В първия - „Паметта на Родопите”, е показан най-древният златен пръстен с надпис, който все още не е разчетен от специалистите. Филмът документира и скелета на най-древното животно в Европа - дейнотериум, което е обитавало нашите земи преди 10 милиона години. Представена е още една от най-старите игри, наречена „го”, която е била своеобразен изпит на предвидливост и военна стратегия. Уникалните находки са снимани в района на Хасковските минерални бани и около Първомай, Драгойна и Езерово.

Във втория филм - „Преди да тръгне времето”, Мая Вапцарова разказва за  най-древните часовници, които са съществували по време на протоцивилизациите и които са по-стари дори и от мексиканските. Находките са били открити и документирани в местността „Ангел войвода”, близо до Хасковските минерални бани.

 

Представянето на филмите ще бъде на 26 ноември т. г. от 17, 30 ч. в музея на Никола Й. Вапцаров в София (ул. „Ангел Кънчев” №37, ет. 4., в експозиционната зала „Високото пространство”). Прожекциите са безплатни.

Автор:
Мариана Кирова
Публикация:
25.11.2013 г. 22:14
Етикети:
документално кинофилми
кампания Чудесата на България
Мая Вапцарова
Посетено:
1372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18130-maya-vaptsarova-predstavya-dva-filma-za-chudesata-na-balgariya-v-muzeya-na-vaptsarov