Сцена / екран / ефир

Филмът "Прозорци" с тв премиера

Що е пробация и има ли тя почва у нас?

◊ СЪБИТИЕТО

БНТ излъчва документален разказ за новото наказание „пробация”

На 5 март по БНТ ще се състои телевизионната премиера на филма „Прозорци”. 25-минутната лента разказва за същността, спецификите и международния опит на новата наказателна мярка Пробация, разкрива мотивите на законодателите за нейното въвеждане и прилагане в България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

Филмът е заснет от Агенция ПРИМА в рамките на съвместен проект на Главна дирекция “Изпълнения на наказанията” към Министерството на правосъдието и Британския съвет България.

“Прозорци” съпоставя лишаването от свобода и пробацията като среща зрителя с личните истории на няколко души, лишени от свобода и с първите осъдени на Пробация в България.

Кадрите са заснети в мъжкия затвор “Бобовдол”, където за пръв път през 2000 г. се прилагат методите на Пробацията. Пред камерата на оператора Пламен Герасимов застават министърът на правосъдието (до юни 2005 г.) Антон Станков, Делян Минев - инспектор от първата областна пробационна служба във Велико Търново и Валентина Караганова, началник отдел “Възпитателна дейност в местата за лишаване от свобода и пробация”.

Режисьор на “Прозорци” е Росен Елезов, сценаристи – Десислава Паунска и Надежда Илиева, оператор – Пламен Герасимов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОБАЦИЯТА

За България Пробацията е нова наказателна мярка, която се прилага от 1 януари 2005 г. До момента на територията на Република България са създадени и действат 28 пробационни служби,  постановени са 3160 присъди “пробация”.

Пробацията - за тези, които не познават смисъла на този термин - е налагане на принудителен труд или условия от рода на непосещаване на стадиони (ако провинилият се е футболен запалянко), казина, дискотеки и т.н., както и посещаване на образователни или психо-педагогически тренинги и курсове, налагане на лечение... Пробационните служби следят за спазване на предвидените в присъдата мерки и при всяко тяхно нарушаване наказанието се трансформира в затвор.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
27.02.2006 г. 17:22
Етикети:
Посетено:
428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/1813-filmat-prozortsi-s-tv-premiera