Сцена / екран / ефир

Русенската опера представя спектакъла на операта "Трубадур"

Оперите на Джузепе Верди "Риголето", "Трубадур" и "Травиата", наричани още "трите големи", са смятани за най-популярните и обичани от публиката оперни произведения

Русенската опера представя спектакъла на операта "Трубадур"


◊ СЪБИТИЕТО

„Трубадур” е сред най-предпочитаните оперни заглавия и за изисканата русенска публика. Държавна опера Русе ще зарадва своите най-верни почитатели със спектакъла на операта „Трубадур” на 25 ноември от 19.00 часа в зала Опера.

В главните роли ще гостуват Линка Стоянова (Леонора) и Валери Георгиев в ролята на Манрико, в ролята на Азучена ще видим Андреана Николова, а Петър Данаилов като Граф Ди Луна. Участват още Калоян Христов,  Гиргина Гиргинова, Мирослав Христов, хор и оркестър на Държавна опера Русе.

Диригент Георги Димитров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ОПЕРАТА "ТРУБАДУР"

След големия успех на „Риголето“ Верди се връща в Бусето с намерение да започне работа над операта „Трубадур“. Драмата на испанския писател-романтик Антонио Гарсиа Гутиерес (1813–1884) „Трубадур“ допада на композитора със смелото изобличаване на феодалната действителност и с новаторството, с което е написана. Верди не харесва либретото на Салваторе Камарано (1811–1852) автор на текстовете на няколко негови опери, и поисква редица поправки. Между композитора и поета се завързва оживена преписка, от която днес стават известни много подробности по създаването на операта. Една от поправките, която Верди иска, се отнася до образа на Азучена. „Моля Ви се, не правете в последната картина Азучена да полудее…“ — пише той. По това време „сцените на полудяването“ са често явление в оперната литература, тъй като дава възможност за силни драматургични ефекти, и композиторът не желае да изпада в шаблонност. Когато той скицира плана за музиката, умира майка му. Тази загуба е твърде тежка за Верди и до края на 1851 г. той не е в състояние да твори. През март 1852 г. Камарано се съгласява на новите поправки, желани от композитора. Поетът умира, без да може да завърши цялото либрето. Верди е разстроен от смъртта на този свой добър приятел и добър сътрудник и отново прекъсва работата си. Либретото е завършено от някой си Бардере през есента на 1852 г. Разпокъсаната работа над текста на операта става причина силната драма на Гутиерес да загуби много от качествата си. Въпреки това Верди работи над сюжета с истинско вдъхновение и написва музиката в извънредно кратък срок — само за 29 дни.

Операта „Трубадур“ е изпълнена за пръв път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо“ в Рим. Операта преминава с изключителен успех. В скоро време тя е поставена в много италиански театри, както и в Лондон, Париж, Санкт Петербург и др.

Откъси от „Трубадур“ са изпълнени у нас още при първия опит за създаване на оперен театър — през 1891 г., когато на 2 януари се изнасят фрагменти от различни опери. Изцяло тази творба на Верди е поставена през 1914 г. от  Оперната дружба с диригент Т. Хаджиев и режисьор К. Михайлов-Стоян. В Русе операта „Трубадур” е поставена за първи път на 14 ноември 1956 г.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
24.11.2013 г. 14:36
Посетено: 842
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18116-rusenskata-opera-predstavya-spektakala-na-operata-trubadur