Сцена / екран / ефир

"Жизел" на сцената на Русенската опера

Партньори в живота и на сцената – Елена Харалампиева и Милен Харалампиев за първи път заедно в постановката на балета „Жизел”

"Жизел" на сцената на Русенската опера


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 ноември от 19.00 часа балетната трупа на Държавна опера Русе ще представи за почитателите на изящния танц романтичния балет по музика на Адолф Адам „Жизел”.

За първи път в ролята на Жизел ще танцува Елена Харалампиева. Неин партньор в ролята на принц Алберт ще бъде дългогодишният първи солист на трупата Милен Харалампиев, който има в биографията си десетки главни роли от класически и модерни заглавия. Галина Христова ще се превъплъти в ролята на Мирта, а в ролята на Ханс – Светослав Маринов. Участват още Йордан Кръстев, Аксиния Бюлбюлян, Ася Русева, Михаил Дамянов, Станислава Караджова, Цветелина Катрин-Котова, Антон Иванов, солисти и кордебалет на Държавна опера Русе. Репетитори Силвия Томова, Йордан Кръстев, Марияна Захариева, асистент режисьор Елена Колева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА БАЛЕТА "ЖИЗЕЛ"

Славянската легенда, описана от
Хайнрих Хайне в книгата му „За Германия“, разказва за девойки, които умират преди сватбата си, но продължават страстно да обичат и танцуват и в царството на мъртвите. Историята вдъхновява един от най-видните представители на френския романтизъм Теофил Готие (1811-1872). Съвместно с опитния либретист Жан Верноа де Сен-Жорж писателят създава литературната основа на балета „Жизел“. Композиторът Адолф-Шарл Адам (1803-1856) сътворява музиката на “Жизел”, която е най-голямата му творческа сполука сред близо 60-те негови оперни и балетни произведения. На 26 юни 1841 в парижката Гранд опера се ражда първата премиера на шедьовъра на балетния романтизъм с хореография на Жан Корали (1779-1854) и Жул Перо (1810-1892). За нуждите на Мариинския театър Мариус Петипа (1818-1910) обогатява и редактира френската версия. Така всъщност се стига да варианта на балета, познат на съвременните балетни почитатели.

За първи път “Жизел” е представен на българска сцена в Софийската опера през 1947 в самостоятелна редакция на създателя на българския професионален балет Анастас Петров.



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
18.11.2013 г. 14:50
Етикети:
Адолф АдамЖизелбалетДържавна опера Русе
Милен Харалампиев
Елена Харалампиева
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18069-zhizel-na-stsenata-na-rusenskata-opera