Сцена / екран / ефир

"Петя и вълкът" и "Малкият коминочистач" на Държавна опера Стара Загора

Премиера на музикално-образователния спектакъл за деца на 22 и 25 ноември

"Петя и вълкът" и "Малкият коминочистач" на Държавна опера Стара Загора


◊ ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА
 
На 22 и 25 ноември от 11 часа e премиерата на музикално-образователния спектакъл за деца "Петя и вълкът" и „Малкият коминочистач“ на Държавна опера-Стара Загора.

„Петя и вълкът“ е красива музикална приказка, в която чрез игра и забавление малчуганите се запознават с инструментите от симфоничния оркестър. В края на 30-те години руският композитор Сергей Прокофиев изпълнява поръчка на Централния детски театър в Москва за създаване на симфонична творба за деца. Заинтригуван от задачата, той я изпълнява за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на "Петя и вълкът" е на 2 май 1936 г., дирижира самият Прокофиев. Оттогава до днес много прочути музиканти са провокирани да направят своя интерпретация на творбата. Един от най-известните записи е на Европейския камерен оркестър под диригентството на Клаудио Абадо, а ролята на разказвача е поверена на поппевеца Стинг. През 2003 г. Боно (Пол Хюсън) от легендарната група Ю Ту, заедно с дъщерите си Джордан и Ева, рисуват декори към предстояща постановка на симфоничната приказка "Петя и вълкът". Приходите от направените илюстрации към известното музикално произведение са събрани за ирландска организация, помагаща на хора, болни от рак.

У нас „Петя и вълкът“ е поставяна по два пъти в Пловдив (1972 и 2004), Плевен (1988 и 1999), както и в Музикалния театър „Ст. Македонски" (1986 и 1993). Изпълнява се от редица симфонични оркестри: сред последните проекти за най-млада музикална аудитория е този на БНР (2005). За първи път влиза в репертоара на Държавна опера - Стара Загора.

„Малкият коминочистач“. Както е в класическите жестоки приказки, мизерстващите родители на осемгодишния Сам решават да му осигурят по-сносно съществуване и да се отърват него, като го продадат на Боб. Макар да е коминочистач, Боб не се оказва олицетворение на щастието - за Сам той е черният кошмар, от който го отървават Джулиет, Грей, и Софи - деца от къщата, в която коминочистачите са дошли да оправят комините. Заедно с братовчедите си Джони, Хюги и Тина те спасяват Сам. Това е сюжетът на “Малкият коминочистач” на Бенджамин Бритън – част от голямото му произведение „Да създадем опера“. 

„Малкият коминочистач“ е поставен на сцената на Държавна опера - Стара Загора на 11 март 1982 г. под музикалното ръководство на Божидар Бонев, режисьор Румен Нейков, художник Петър Русков, хореография Неделчо Изов, хормайстор Емил Минев.

В новия образователен спектакъл за деца „Петя и вълкът“ и „Малкият коминочистач“ режисьорската работа е поверена на Славчо Николов. Диригент Здравко Лазаров, сценограф Борис Стойнов, хореограф Ромина Славова, хормайстор Младен Станев, концертмайстор Паулина Колева, четец Георги Динев, Борис Тасков. Участват Хор, Оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора. Художник на плаката – Александър Гьошев.

Заповядайте на този весел, забавен, остроумен, закачлив спектакъл, в който пред очите ви оживява Царството на Музиката и нейните верни приятели!

 

Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
15.11.2013 г. 14:56
Посетено: 1400
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18049-petya-i-valkat-i-malkiyat-kominochistach-na-darzhavna-opera-stara-zagora