Сцена / екран / ефир

"Дон Карлос" на Държавна опера - Стара Загора

20 ноември, 19.00 ч.

"Дон Карлос" на Държавна опера - Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 ноември от 19,00 ч. ще имате удоволствието да видите изключително зрелищният спектакъл „Дон Карлос“ на Държавна опера - Стара Загора.

В репертоара на Старозагорската опера „Дон Карлос“ влиза с премиерата си на 9 февруари 1966 г. Диригент е Димитър Димитров, режисьор Николай Николов - гост, художници Константин Радев и Мариана Попова. Следва премиера на 13 април 1974 г. Диригент отново е Димитър Димитров, режисьор Владимир Дановски, художник Константин Радев. Последната премиера на „Дон Карлос“ е на 5 декември 2002 г. Тя символично е посветена на „започналото възстановяване на сградата на операта”. Режисьор е Нина Найденова, сценограф Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. Този спектакъл се радва на голям успех както на родна сцена, така и на гастроли в чужбина – Испания, Португалия, Италия, Франция. Преди първото си представление в Испания цялата трупа посещава двореца „Ел Ескориал” в Мадрид – естественият декор на разтърсващата драма. Операта е играна и на Фест шпиле в Залцбург, в една от най-престижните зали в Европа, театърът на Караян.

Декорът и днес има актуална и модерна визия, а режисьорската и сценографска концепция, асоцииращи личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата, звучи съвременно и провокативно.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

На 20 ноември в ролята на Дон Карлос ще видите Даниел Дамянов - вече утвърден солист на Софийската опера. Започва кариерата си от сцената на Русенската опера – в ролята на Манрико. От 2007 до 2010 г. работи последователно в оперните театри в Русе, Варна, Стара Загора и Бургас. През 2010 г. е включен в състава на Софийска опера и балет. Репертоарът му включва роли от Верди, Пучини, Бизе и други европейски класици. Певецът влезе в ролята на Зигфрид от "Пръстенът на нибелунга" на Софийска опера и се готви за участие в ролята на Радамес, най-новата постановка на Националната опера „Аида”.

В ролята на Кралица Елизабет е Йоана Железчева - сопрано, солист на Бургаската опера. Според взискателната музикална критика великолепното сопрано се налага през последните години като певица от световен ранг.

В ролята на Монаха  ще имаме удоволствието да видим Димитър Райков – студент в Националната академия за музикално „Панчо Владигеров”. Роден през 1989 г. в град Варна. През 1997 г. постъпва във Варненска детско-юношеска опера към „Общински детски комплекс“ - Варна, а от 2005 г. започва подготовката си при сопраното Костадинка Николова, до кандидатстването му в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София. Димитър Райков е студент в НМА в класа на проф. Нико Исаков.

Не пропускайте срещата си с тази велика опера, за която Джузепе Верди казва „Тази опера се ражда сред огън и пожари.“

Автор: Уляна Кьосева, Държавна опера - Стара Загора
14.11.2013 г. 19:55
Посетено: 1150
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18048-don-karlos-na-darzhavna-opera-stara-zagora