Сцена / екран / ефир

"Макбет" на Държавна опера - Стара Загора

Третото заглавие, с което Старозагорската опера отбелязва 200 години от рождението на Джузепе Верди

"Макбет" на Държавна опера - Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 ноември (петък) от 19 часа Държавна опера - Стара Загора представя грандиозната си постановка „Макбет“, създадена през 2003 г.

Режисьор на класическото произведение е Нина Найденова, сценографията е дело на Борис Стойнов, а художник на близо 170-те костюма, пренасящи ни в ХI-ХII век, е Цветанка Стойнова (подготвила и уникалните одежди за "Дон Карлос“ и за много други постановки на Старозагорската опера). Хореографията е на Боряна Сечанова.

Гост-диригент на 15 ноември е Стефан Линев. Той е бил диригент на Симфоничен оркестър - Сливен, 1988; Фулбрайтов стипендиант на Йейлския университет в Кънектикът, 1991-1992; главен диригент на Русенската опера от 1993. Диригент на много концерти и международни фестивали, на записи с различни симфонични оркестри.


◊ ОЩЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

В „Макбет“ ще видите невероятната Елена Баръмова в ролята на Лейди Макбет, изключителните солисти на Старозагорската опера Иван Кабамитов като Макбет,  Александър Марулев като Банко, Милко Михайлов – Макдъф, Ивайло Йовчев – Малкълм, Емилия Джурова – дама, Ромина Славова, Игнат Желев, Любомир Петков, Александър Желев, Валерий Кондрадцев, Станко Танев, хор, оркестър и балет на Държавна опера - Стара Загора.

След създаването си през 2003 г. „Макбет“ на Операта в Града на липите се радва на активен сценичен живот и голям зрителски интерес. По покана на "Соlumbia artist management" и други импресарски агенции "Макбет" има повече от 50 представяния на сцените в САЩ и Европа - включително и в зали като Фестшпиелхаус Залцбург и престижни театрални сцени в Кан, Страсбург и др. На 22 май 2008 г. Старозагорска опера представи отново „Макбет“ за всички свои почитатели, а през юни месец същата година гостува с тази постановка на сцената на Националната опера и балет. След откриването на възстановената сграда на Държавна опера - Стара Загора на 5 октомври 2010 година, „Макбет“ се игра отново през месец декември.

„Макбет“ е третото заглавие (след „Травиата“ и „Набуко“) на Държавна опера - Стара Загора, с което отбелязваме 200 години от рождението на Джузепе Верди. На 20 ноември очаквайте „Дон Карлос“ – един спектакъл, който се помни дълго време.

 

Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера - Стара Загора
Публикация:
14.11.2013 г. 16:53
Посетено:
1626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18047-makbet-na-darzhavna-opera-stara-zagora