Сцена / екран / ефир

Оскарови номинации на "Киномания" 2013

Фестивалът представя филмите на Уон Кар Уай, Анджей Вайда и Асгар Фархади

Оскарови номинации на "Киномания" 2013
Кадър от филма „Валенса: Човек на надеждата” на Анджей Вайда 


◊ КИНОСЪБИТИЕТО

Три от филмите, предложени за номинация за Оскар за чуждоезичен филм са включени в селекцията на „Киномания“ 2013.

Хонгконгският „Великият майстор” на Уон Кар Уай, иранският „Миналото” на Асгар Фархади (отличен с „Оскар“ за чуждоезичен филм миналата година за „Раздяла“) и полският „Валенса: Човек на надеждата” на Анджей Вайда са сред фаворитите на Американската филмова академия.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА НОМИНАЦИИТЕ

„Великият майстор”, който откри Берлинале тази година, е емоционална история за двама майстори на бойните изкуства, които се влюбват един в друг. Мъжът в двойката е Ип Ман – бъдещият учител на Брус Лий.

Полското предложение „Валенса: Човек на надеждата”, чиято премиера беше във Венеция, пресъздава живота на носителя на Нобелова награда за мир Лех Валенса - основател и лидер на движението "Солидарност", станало една от причините за политическите промени в Източна Европа от края на 80-те години.  

В “Миналото” иранец изоставя френската си съпруга и двете им деца, за да се върне в родината си. В ролята на съпругата е прекрасната Беренис Бежо, отличена за участието си с награда от фестивала в Кан.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА „КИНОМАНИЯ“

27-то издание на „Киномания“ 2013 започва на 14 ноември и ще продължи до 1 декември. Селекцията включва 70 стойностни филма в секциите „Детско кино”, „Фестивал на френското кино”, „Кулинарно кино”, „Фестивал на фестивалите” и „Класически удоволствия”, както и нов модул – „Живот като на кино”, който представя биографични ленти.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
14.11.2013 г. 04:39
Посетено:
1432
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/18045-oskarovi-nominatsii-na-kinomaniya-2013