Сцена / екран / ефир

Премиера на операта "Мадам Бътерфлай" в Пловдив

Само на 9 и 15 ноември в Градски дом на културата

Премиера на операта "Мадам Бътерфлай" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Пищна премиера на „Мадам Бътерфлай” провокира публиката с въпроса: „Имате ли Собствена Голяма Мечтa  и готови ли сте да рискувате заради нея?” Световният фаворит на меломаните оживява на сцената на Държавна опера Пловдив с нов прочит и с нова визия само на 9 и 15 ноември.

Освен дългоочакван празник за оперните фенове, представлението протяга ръка към съвременните млади хора, които се намират на кръстопът в живота си и са в търсене на своята Голяма Мечта. Музиката на Пучини разказва историята на младата гейша Чо Чо Сан, която се отказва от религията и напуска рода си, за да се ожени за американския лейтенант от морския флот Пинкертон. Копнежът за промяна се провокира от един кинематографичен апарат, на който тя вижда кадри от Америка, филм на Чарли Чаплин, кадри на актриси, на красиви жени, влюбени двойки и деца… „Голямата Мечта изисква свободата да я избереш и да оставиш Тя да те трансформира. А това става само в  преследването й, т.е. в ДЕЙСТВИЕТО да я осъществиш и във ВЯРАТА, че ще промени живота ти”, споделя режисьорът Нина Найденова.

Близо 10 години пловдивчани не са се наслаждавали на истинско оперно представление поради липса на сцена. Новата продукция на „Мадам Бътерфлай” в Градски дом на културата ще ги зарадва с изключително красива сценография, пищни костюми и съвременни визуални средства.

Диригент е новият музикален директор на операта – маестро Диан Чобанов, а ролите се изпълняват от Таня Иванова (гост), Ивайло Михайлов, Елена Чавдарова-Иса, Михаил Пулиев, Димо Георгиев (гост), Евгений Арабаджиев (гост) и др.


През сезон 2013-2014 Държавна опера Пловдив ще следва принципа „стаджоне” на световните оперни сцени – едно заглавие се  поставя, изиграват се определен брой представления и екипът преминава към следваща премиера. Публиката ще има възможност да се наслади на чувствената „Мадам Бътeрфлай” само през ноември, а след това ще види и зрелищна продукция на „Турандот” за първи път в Пловдив! Билети се продават на касата на Концертна зала, а представлението се играе в ГДК „Борис Христов”.


Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
07.11.2013 г. 15:37
Посетено:
1542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17997-premiera-na-operata-madam-baterflay-v-plovdiv