Сцена / екран / ефир

Чешки театър с Награда "Herald Angel" гостува в София

В рамките на Арт Форум „Алтер Его“

Чешки театър с Награда "Herald Angel" гостува в София


◊ СЪБИТИЕТО

„Antiwords“ на Spitfire Company (Чешка република)

Представлението ще се играе на 8.11., 19:30 ч. в театър "Алма Алтер", в рамките на Арт Форум „Алтер Его“ 2013 (4.-8.11.2013 г.) организиран от театър "Алма Алтер" (театърът на СУ "Св. Климент Охридски"

Инсценацията на Spitfire Company е повлияна от пиесата на Вацлав Хавел „Аудиенция“ и легендарната разработка на режисьора Иржи Менцел, в която ролята на пивовара се играе от Павел Ландовски, който е принуден да изпие приблизително девет осемградусови бири. Дали Мирженка Чехова и Индржишка Кршиванкова ще успеят да подобрят този рекорд? Ще успеят ли да достигнат това специфично състояние на границата на хавловия мотив за отчуждението и храбаловата поезия на самотата. В главните роли освен двете актриси участват още големите глави на скулптура Паулина Скавова и музиката на Сиван Елдар, специално композирана за случая.

Концепция: Мирженка Чехова, Петър Бохач
Режисьор: Петър Бохач
Участват: Индржишка Кршиванкова, Тереза Хавличкова
Музика: Сиван Елдар
Осветление: Мартин Шпетлик, Роберт Янч
Маски: Паулина Скавова


◊ МЕДИИ ЗА ПОСТАНОВКАТА

„Танцьорите-актьори Мирженка Чехова и Индржишка Кршиванкова, заедно с режисьора Петър Бохач, имат радикален принос към дискусията за това как трябва да се играе Хавел днес.“ (Марие Реслова, в. „Хосподаржске новини“)

„Изискано. Изключително. Непочтено. Просто гениално.“ (Kelly McCorkendale, DC Theatre Scene)

„Силата на Antiwords и способността му да се въздейства върху модерната публика се крие в радикалния подход и акцента върху абсурдното. (…) Поздравления за създателите и актьорите на Antiwords за представянето на това уникално, въздействащо и силно препоръчано изпълнение (…) възможност да изпитате първокласен театър.“ (Elliza Anna Falk, DCMetroTheatres)


◊ ЗА SPITFIRE COMPANY

Spitfire Company е артистична платформа която включва физически, визуален, музикален и танцов театър. В момента това е един от най-силните екипи на авторски театър в Чешката република. Характерни черти на творчеството им са: акцентът върху физическия акт на сцената, експериментирането с нови театрални средства, екзистенциално поле на образите, усилия за свързване на различни жанрове и търсене на нови визуални стимули.

Награди:
. Herald Angel Award (награда на британския в. The Herald) за представлението „One Step Before the Fall“ на фестивала Edinburgh Fringe Festival 2013.
. Total Theatre Award (номинация) (награда на британския ежедневни Total Theatre) за представлението „One Step Before the Fall“ на фестивала Edinburgh Fringe Festival 2013.
. Oustanding Performance Award за представлението  „Гласът на Ане Франк“ на фестивала Prague Fringe festival 2012.
. Grand Prix Zdarzenia за представлението „Светът на осъдените“ на Международния фестивал Zdarzenia в Полша.
. Награда за личност на годината на Петър Бохач на Next Wave festival.


Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
06.11.2013 г. 15:26
Етикети:
театърспектакълЧешка република
Арт Форум Алтер Его
Antiwords
Spitfire Company
Посетено:
959
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17993-cheshki-teatar-s-nagrada-herald-angel-gostuva-v-sofiya