Сцена / екран / ефир

Премиера: "Времето на кварките"

Уникална театрална “лекция” на тема квантова физика

Премиера: "Времето на кварките"


◊ СЪБИТИЕТО

Настъпва “Времето на кварките“

Само на 30 и 31 октомври (премиера) и 1, 2, 6, 7, 8, 9, 11 и 15 ноември имате възможност да гледате, слушате и участвате в уникалната театрална “лекция” на тема квантова физика - „Времето на кварките“.

Спектакълът ще има точно 10 представления в рамките на 15 дни и обещава да промени представите ни както за понятието „време“, така и за възможностите на съвременния театър.

Кога: 30, 31 октомври и 1, 2, 6, 7, 8, 9, 11 и 15 ноември

Къде: бившето кино „Македония“, ул. „Пиротска“ 5, София

Начален час: 20:00


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Режисьорът Гергана Димитрова и екипът й са убедени, че съвременната науката има нужда от популяризиране на достиженията си, а хората - необходимост и право да знаят докъде е стигнало развитието й и накъде отива. Сцената, според авторите, е подходящо място за осъществяването на подобен диалог. Точно затова те ни канят на театър не къде да е, а в огромното празно пространство на бившето кино „Македония“, за да ни разкажат за понятието „време“ през очите на съвременната наука.

Някогашният кино-салон и прилежащите му коридори се оказват повече от подходящи, за да приютят всички находчиви обекти на сценографа Елена Шопова, демонстриращи различни научни хипотези и експерименти от света на квантовата физика. Основен водач из неговите дебри е физикът-експериментатор Ивайло Миленков, който, за целите на спектакъла, участва в радиоинтервю, водено в реално време от актьора Петър Мелтев. Включват се и два „кварка“, пресъздадени от танцьорите Ангелина Гаврилова и Нейтън Купър. За преживяване допринасят видеото, подготвено от Никола Налбантов, и музиката на Ивайло Миленков. По време на целия спектакъл публиката се движи свободно между отделните пространства, за да изучава и играе с инсталацията. По този начин неусетно, със своето присъствие и намеса, всъщност променя времето и пространството.

Дали „Времето на кварките“ ще е най-интригуващата лекция по физика, на която сте присъствали или пък ще е сред най-любопитните ви театрални преживявания – ще решите сами. Но не пропускайте тази възможност, защото, освен че ще е забавно, ще научите и отговорите на въпроси като: „може ли времето да бъде манипулирано и как?“ и „колко голяма е вероятността да имаме клонинг в някоя паралелна вселена?“.

 

***

Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" е неправителствена организация, която се фокусира върху съвременното сценично изкуство, изследвайки съвременната драматургия и граничните театрални форми. От създаването си през 2007 г. ОСАИК работи за развитието на повече и по-качествено съвременно българско изкуство и култура, но също и за това да популяризира ролята на изкуството като политически и социален коректив.


Идея и режисура: Гергана Димитрова
Концепция: Гергана Димитрова и Ивайло Миленков
Текст - импровизация по структура: Ивайло Миленков, Петър Мелтев
Сценография, костюми, обекти: Елена Шопова
Видео: Никола Налбантов
Музика: Ивайло Миленков

Участват: Ангелина Гаврилова (танцьор), Нейтън Купър (танцьор), Петър Мелтев (актьор), Ивайло Миленков (физик)

Асистент продукция: Лора Каравелова
Озвучаване: Ясен Тошев MULTISOUND
Kоординация: Катрин Хрусанова
ПР: Културна фондация А25 

Скоро билетите ще са в мрежата на Ticketstream и artPOINT (мол "София" на бул. "Ал. Стамболийски").

Цена: 10/8 лв. (намаление за ученици и групи над 5 човека)


Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019 г.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Автор:
Културна фондация "А25"
Публикация:
28.10.2013 г. 15:56
Етикети:
театърВремето на кваркитеПремиера
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура 36 маймуни
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17924-premiera-vremeto-na-kvarkite