Сцена / екран / ефир

"Дидона и Еней" в нова сцена "Фоайе" на Опера Стара Загора

Премиера на 6 и 7 ноември от 19 ч.

"Дидона и Еней" в нова сцена "Фоайе" на Опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 и 7 ноември от 19 ч. е премиерата на Държавна опера Стара Загора - операта „Дидона и Еней” от Хенри Пърсел. Произведението влиза за първи път в репертоара на първата извънстолична опера и за първи път – на новата камерна сцена „Фоайе” в сградата на Операта.

Режисьор е Петко Бонев, сценограф: Борис Стойнов, хореограф: Ромина Славова и Кремена Костова, хормайстор: Младен Станев, концертмайстор: Паулина Колева, асистент режисьори Славчо Николов и Пенка Александрова.

Участват солистите: Офелия Христова, Елена Баръмова, Анна Дитри, Иван Кабамитов, Марк Фаулър, Борис Тасков, Яница Нешева, Десислава Стефанова, Русалина Мочукова, Нина Димитрова, Михаела Берова, Емилия Джурова, Камелия Стойчева, Виолета Димитрова, Мария Ганчева, Кремена Добрева, Милко Михайлов, Георги Динев, Денис Иванов.

Солисти балет: Кремена Костова, Ромина Славова, Станко Танев, Яна Кафалиева, Александър Желев. Хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.

С приходите от втората премиера на 7 ноември  Старозагорската опера се включва в благотворителната кампания за спасяване на Пловдивския драматичен театър, заедно с още единадесет театъра и оперни трупи. Сцената на Пловдивския драматичен театър изгоря в края на август тази година. Инициативата „Артисти за артисти”, организирана от Министерство на културата и Съюза на артистите в България, стартира в началото на сезона и ще продължи до края на ноември. Спектаклите с благотворителна цел и се обявяват на сайта на Министерство на културата.


◊ ОПЕРАТА "ДИДОНА И ЕНЕЙ"

В оперния жанр Хенри Пърсел оставя първата английска опера “Дидона и Еней”. Той умело комбинира в музиката си френски и италиански елементи, като същевременно създава изтънчен, чисто английски бароков стил, характерен с особена чувствителност към мелодичните особености на английската реч. За англичаните Пърсел е почти митологична фигура. Той умира твърде млад и получава висше благоволение да бъде погребан до органа в Уестминстърското абатство, а на плочата му пише, че в смъртта си е отишъл на единственото място, което с хармонията си „може да превъзхожда създадената от него”.

„Дидона и Еней“ е създадена е по либрето на известният английски поет Наум Тейт, стъпило върху епическата поема на Вергилий „Енеида”. Предполага се, че първото и представяне е не по-късно от лятото на 1688 г. в пансиона за благородни девици на Джузая Прийст в Челси, Лондон. Операта е написана по поръчка на Джузая Прийст по повод преместването на пансиона в нова сграда.

В България „Дидона и Еней“ е представена за първи път на 6 януари 1978 г. в Благоевград. Играе се в Мраморното фоайе на Националната опера (2005 г.), в Археологическия музей във Варна (2008 г.), отново в Благоевград (2010 г.) и от студенти в зала на АМТИИ-Пловдив (2010 г.).

 



Автор:
Уляна Кьосева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
30.10.2013 г. 14:38
Посетено:
1160
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17922-didona-i-eney-v-nova-stsena-foaye-na-opera-stara-zagora