Сцена / екран / ефир

Представяне на комедията "Илюзии" от Иван Вирипаев

Прочит на текста и видео в ТР "Сфумато"

Представяне на комедията "Илюзии" от Иван Вирипаев


◊ СЪБИТИЕТО

За последен път през месец октомври е време за

Илюзии
комедия

28 октомври от 19:00 ч.
Театрална работилница „Сфумато“, Голяма сцена


Режисьорът Младен Алексиев и екип от най-ярките и любопитни имена на съвременна българска сцена ни предлагат възможен прочит на текста от сцената на Театрална работилница „Сфумато“, на 28 октомври, 19:00 ч.

Текст: Иван Вирипаев
Превод: Нева Мичева
Режисура: Младен Алексиев
Сценография, костюми, допълнително видео: Евгения Сърбева
Авторска музика: Калин Николов
Камера: Боряна Пандова, Иван Дончев
Монтаж: Стоян Велинов
Графичен дизайн: What if…

С участието на: Елена Димитрова, Ирмена Чичикова, Васил Читанов, Стефан А. Щерев

Във видео епизодите: Ваня Михайлова, Юлия Калудова, Русчо Тихов, Христо Буцев, Таня Загорова, Александър Миховски

Продуцент: Фондация "Култура аними"
Копродукция с Театрална работилница "Сфумато"
Със съдействието на New Actors Studio, СБАЛ Йоан Павел, Хотел Зенит

Репетициите на спектакъла са проведени в пространството на Derida Dance Center – София в рамките на Резидентска програма за подкрепа реализирането на независими продукции.

 
◊ ЗА КОМЕДИЯТА

„Илюзии“ протича като своеобразен „филм на живота“, разказан от мига на равносметката, когато целият живот преминава „като на лента“. Опитът на автора, световноизвестният съвременен руски драматург Иван Вирипаев, като сценарист и режисьор на няколко филма (сред които – „Кислород“ и „Еуфория“) и неговото кинематографично мислене, оставят отчетлив отпечатък върху текста.


„В представлението се усеща една специфична театрална реалност на границата на документалния театър, Брехтовия театър и един театър без актьор, без живия план на превъплъщението, както сме свикнали да разбираме и гледаме театъра. И все пак това актьорско "неприсъствие" не създава впечатлението за липса на живот. Напротив - във въздуха витаят толкова емоции, преживявания и съдби, че човек припознава може би свои сънища, дежавюта и мечти. И разбулва или създава своите илюзии.“

(Вилия Моновска, в. „Дума“)


“И как няма да е комедия като четирима души, ревностно вярващи в постоянството на взаимната, чиста, моногамна любов живеят във времена на тотален хаос в човешките взаимоотношения, времена на постоянство в безразборния секс, времена на заместители вместо на оригинали...”

(Станимир Евлогиев, mymir.bg)


“Илюзии“ е една различна постановка, която задържа вниманието на публиката до самия й край. Въпреки че представата за общата заблуда е водеща в постановката, човек лесно може да открие истина в посланията, които представят актьорите.”

(Симеон Костадинов, sofiautre.bg)



. Спектакълът е финансиран от Столична програма Култура на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.
 
. Специални благодарности на: Ангелина Георгиева, Асен Терзиев, Ива Свещарова, Неда Соколовска, Петко Стоянов, Сибила Метанова, Марина Гигова, Жeрар Пузарг, Златна Михайлова, Ина Вълчанова, Златка Керемдчиева-Мехова, Валери Гюров, д-р Небесна Балджийска, м.с. Таня Загорова, Зан Ямашита, Александър Котев, Културна фондация А25.
Автор:
Организаторите
Публикация:
25.10.2013 г. 12:54
Посетено:
1392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17910-predstavyane-na-komediyata-ilyuzii-ot-ivan-viripaev