Сцена / екран / ефир

Испанско кино в Експо Баня София

Ново дългосрочно партньорство между Рока България и Институт Сервантес – София

Испанско кино в Експо Баня София


◊ СЪБИТИЕТО

През октомври и ноември в изложбения център Експо Баня София, Испанският културен институт организира филмови прожекции на съвременно испанско кино.

Лидерът в обзавеждането за баня Roca инвестира в развитието на нови технологии, дизайн и устойчиво развитие в интерес на своите потребители по света. Компанията е приела като своя важна цел и да насърчава и подпомага развитието на културата. Рока България, част от испанската група Roca, създаде в сърцето на София корпоративен изложбен център наречен Експо Баня София. Само за няколко години, изложбената зала се превърна в едно от предпочитаните културни пространства в столицата като предлага на посетителите интригуващи срещи с творци в различни сфери от България и света.

Експо Баня София е в основата на новото дългосрочно партньорство между Рока България и Институт Сервантес – София. Двете организации имат успешни съвместни проекти през годините. Един от тях е стартиралата за втора година програма за стипендии за изучаване на испански език в полза на студенти от УАСГ. С новата инициатива Рока България става домакин на част от събитията от културната програма на Институт Сервантес – София, като за тази цел предоставя изложбената зала Експо Баня София.

Новото партньорство започва със серия филмови прожекции от културната програма на Институт Сервантес – София.

Началото е представянето на филма „Ничия сеньора” (2009) на Патрисия Ферейра, в рамките на Фестивала на документалното кино. Кинопрожекцията е на 16 октомври 2013 г. от 19.00 ч. в Експо Баня София, бул. "Мария Луиза" 16.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

През ноември испанският културен и езиков център ще представи в Експо Баня София кинопоредицата „Женско пространство”, посветена на новите жени режисьори. Тя започва с „Нещата, които не ти казах” (1996 г.) на Изабел Койшет. Зрителите могат да видят дебюта на една от най-известните днес жени режисьори, на 11 ноември 2013 г., от 18.00 ч. Другите три заглавия от кинопоредицата са „Светът се върти” (2005 г.) на Мерседес Алварес, „7 билярдни маси” (2007 г.) на Гарсия Керехета и „От твоя прозорец до моя” (2011) на Паола Ортиз. Прожекциите са съответно на 12, 13 и 14 ноември от 18.00 ч.

Филмовите прожекции на испанско кино са една малка част от предстоящи събития, свързани с испанската култура, които Институт Сервантес – София ще предложи на българската публика в изложбения център на Рока България. Информация за инициативите от новото дългосрочно партньорство между испанския културен и езиков център и най-големия испански инвеститор у нас се публикува в интернет на страниците на Институт Сервантес – София и Рока България.

Директорът на Институт Сервантес – София, г-жа Роса Моро де Андрес споделя за новото партньорство: „Институт Сервантес е благодарен за подадената ръка от страна на компания като Рока България, която с готовност ни предоставя пространството на своята изложбена зала и предлага партньорство в организирането на различни прояви, свързани с културата на Испания.”

За ангажимента на Roca към развитие на културата, Серхио Кастро, Изпълнителен директор на Рока България обобщава: „Културата обединява хората, тя е мощно средство за разпространяване на универсални ценности, каквито ние споделяме. Смятаме, че добрата интеграция на фирмите с гражданското общество е нещо много позитивно в социален аспект. Ние ще продължим да организираме събития в нашата изложбена зала, която през последните години се утвърди като едно от предпочитаните културни пространства в София и сме отворени за сътрудничество с различни организации за развитие на културата.”


Автор: Мария Иванова
13.10.2013 г. 15:41
Посетено: 1162
Етикети: испанско кино, Рока България, Експо Баня София, Институт Сервантес – София
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17815-ispansko-kino-v-ekspo-banya-sofiya