Сцена / екран / ефир

"So Independent" идва с филмите на Киану Рийвс и братя Коен

Четвъртото издание на фестивала е от 24 октомври до 3 ноември

"So Independent" идва с филмите на Киану Рийвс и братя Коен


◊ ФЕСТИВАЛЪТ НА НЕЗАВИСИМОТО АМЕРИКАНСКО КИНО

Четвъртият фестивал „So Independent“ ще се открие на 24 октомври с филма "Небраска" на Александър Пейн от 19:45 ч. в „Cinema City Paradise Center“  бул."Черни връх" 100). Филмът бе номиниран за "Златна палма" и получи награда за "Най-добър актьор" на Брус Дърн.

В селекцията тази година на „So Independent“ любителите на независимото американско кино ще могат да видят дебютния филм (като режисьор) на Киану Рийвс "Тай-чи майстор", емоционалният и зареждащ документален "На крачка от славата", номинираните за "Златна палма"2013 - "Имигрантката" на Джеймс Грей и скандалния "Само Бог прощава" на Никълъс Уайнинг Рефн, както и най-добрите и награждавани филми от фестивалите „Сънданс“, „Трайбека“, Кан, Венеция и др.

 

◊ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

"Истинският Люин Дейвис" на братята Итън и Джоел Коен ще бъде прожектиран преди официалната американска премиера в една единствена прожекция на 31 октомври от 20:30 часа в кино "Люмиер". Филмът е носител на голямата награда на журито от Кан 2013 г.

Филмът „Преди полунощ” е третата част от трилогията на Ричард Линклейтър, която започна с „Преди залез” и „Преди изгрев”. Филмът е номиниран за „Златна палма“ в Кан 2013 и спечелва Голямата награда на журито.

„Биг Сур” на Майкъл Полиш по автобиографичния роман на Джак Керуак проследява „знаменателните последни три седмици на август 1960 г. и истинския Керуак в малко позната от феновете му светлина. Филмът представя някогашния красив бунтар на литературата и идол на битническото поколение, който поставя под въпрос таланта, вярата и тленността си. През 1960 г. Керуак напуска за няколко месеца Ню Йорк и се отправя към Калифорния в търсене на изкупление и отговор на въпросите, които го измъчват. Изключително красивия филм е заснет сред девствения пейзаж на горите на Биг Сур - култово място за поколението на Керуак и парк с изумителните червени секвои на Америка.

„Прелъстени и изоставени” е един от акцентите на четвъртото издание на „So Independent“ в документалната програма. Това е едно вълнуващо кино-пътешествие на Алек Болдуин и Джеймс Тобак из света на филмовата индустрия. Заснет в пленителни цветове по време на 65-тата годишнина на Фестивала в Кан (2012 г.), филмът включва забележителни портрети на Бертолучи, Копола, Полански, Скорсезе, Райън Гослинг, Джесика Частейн, Беренис Бежо, Даян Крюгер и Джеймс Кан.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.10.2013 г. 17:33
Посетено:
1486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17808-so-independent-idva-s-filmite-na-kianu-riyvs-i-bratya-koen