Сцена / екран / ефир

Акценти в програмата на Народен театър "Иван Вазов" през месец октомври 2013 г.

Сезон 2013/2014

◊ АКЦЕНТИТЕ

Месец октомври е изключително наситен на събития в Народен театър “Иван Вазов”. Две от хитовите представления на Руския сезон имат своя юбилей - 50 пъти “Животът е прекрасен” и “Нощна пеперуда”. И до сега билети за тях трудно се намират, което е най-високата оценка за качеството на спектаклите, а множеството награди, които представленията получиха са доказателство, че са оценени и от театралната критика.
          
През октомври е бенефисът на на Кирил Кавадарков по повод неговата 70-годишнина.
          
Специално събитие ще бъде честването на 90-годишнината от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев, чийто театрален творчески път е неразривно свързан с Народния театър.


• 13 октомври 2013 г.

50-то представление на спектакъла на Александър Морфов “Животът е прекрасен”

Награди:

. Камен Донев
„Аскеер 2012” и „Икар 2013” за водеща мъжка роля
Наградата на София 2013 г. за постижения в областта на изкуството и културата.
. Светлана Янчева
Награда на “Обществото на независимите театрални критици” 2012 г.
. Александър Морфов „Златен Кукерикон” 2013 г. за режисура
. „Златен Кукерикон” 2013 г. за най-добър спектакъл


• На 17 октомври ще честваме 90-годишнината от рождението на Апостол Карамитев от 17 ч., Фоайе на първи балкон.

“Аз не мисля да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел, интересен! Не ща да остарявам.”

Апостол Карамитев 

По повод годишнината на големия български актьор Народния театър съдейства на Българска народна банка да емитира възпоменателна монета, посветена на 90-годишнината на Апостол Карамитев. Монетата е пета от серията, посветена на именити български творци, но е първата възпоменателна монета в историята на монетосеченето ни, посветена на български актьор.


• 26 октомври 2013 г.

50-то представление на спектакъла на Явор Гърдев
“Нощна пеперуда”

Награди:

“Аскеер” 2012 г.:
. Весела Бабинова - за изгряваща звезда
. Калин Николов - за театрална музика
. Явор Гърдев - за режисура
“Аскеер” 2012 г. за най-добър спектакъл


• На 26 октомври театърът ще отбележи и 70-годишнината на Кирил Кавадарков със спектакъла “Почивен ден”, автор и режисьор Камен Донев.

Кирил Кавадарков завършва ВИТИЗ през 1967 г. Работи в театрите в Добрич, Варна, Пловдив, Пазарджик. От 1976 г. е в трупата на Народния театър. Сред театралните му роли са: Исай в "Януари" от Йордан Радичков, Горилков в "Големанов" от Ст. Л. Костов, бай Хаджи Аврам в "Опит за летене" от Йордан Радичков, Мичо Бейзадето в "Под игото" от Иван Вазов, Иван Бухала в "Чичовци" от Иван Вазов, Алкалд в "Руи Блас" от Виктор Юго, Глигор в "Суматоха" от Йордан Радичков, Певец/Княз/Старец в "Кавказкият тебеширен кръг" от Брехт, Никола дел Монико в "Колкото побере кашонът" от Серж Валети, Грегъри Соломън в "Цената" от Артър Милър, Ирод в "Както ви е угодно или Дванайсета нощ" и Вещица в "Макбет" от Шекспир, Едуард в "Почивен ден" от Камен Донев, Алдомировци в "Рейс" от Станислав Стратиев. Носител на "Аскеер 1993" за поддържаща мъжка роля за Грегъри Соломън в "Цената". Има над 25 роли в киното: "Търновската царица", "Йо-хо-хо", "Бон шанс, инспекторе!", "Гори, гори огънче" и др.

На сцената на Народен театър „Иван Вазов" Кирил Кавадарков участва в спектаклите:„Почивен ден" от Камен Донев, „Сако от велур" от Станислав Стратиев, „Работно време" от Камен Донев, „Досието на една Ж" от Петър Маринков.


Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
10.10.2013 г. 21:41
Посетено:
1872
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17800-aktsenti-v-programata-na-naroden-teatar-ivan-vazov-prez-mesets-oktomvri-2013-g