Сцена / екран / ефир

200 години Верди в Държавна опера Стара Загора

В началото на творческия сезон Старозагорската опера ще представи "Травиата" и "Набуко"

◊ СЪБИТИЕТО

10 октомври 2013 – 200 години от рождението на Джузепе Верди

Не случайно нареждат Джузепе Верди сред имената на най-великите музикални творци. В световната култура не се случва често музикант да си спечели толкова голяма популярност и такава трайна слава, каквато Верди е имал приживе и продължава да има. А историята на музиката не познава друг композитор, от когото толкова много оперни произведения да се играят непрестанно. В света няма оперен театър, в който да не се поставят творбите на италианския майстор. Те са основна част във всеки постоянен репертоар. Оперите на Верди са най-любимо, най-достъпно и най-търсено музикално изкуство за всички любители на музиката.

Често наричат Верди „поет на най-дълбоките човешки чувства“, а също така и „маестро на италианската революция“. Кое е вярното? И двете. Верди може да бъде определян по още много начини. Наистина какво ли няма в неговите 26 опери? Композиторът е писал и по революционни сюжети, пресъздавал е интимни човешки драми. Той има и исторически опери, вдъхновявали са го едни от най-значителните произведения на литературата. И навсякъде е убедителен. „Той обичаше и плачеше за всичко!“


◊ ВЕРДИ В ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА

В началото на творческия сезон 2013/2014 Старозагорската опера ще представи две от емблематичните произведения на гениалния композитор - „Травиата“ и „Набуко“.

На 10 октомври, точно в деня на неговото рождение, божествената музика на „Травиата“ ще изпълни залата на Операта. Тази истинска история за Любовта отново ще докосне сърцата ни, защото трябва да чувстваме и обичаме! В ролята на красивата куртизанка Виолета Валери ще се представи очарователното сопрано Яница Нешева, в ролята на Алфред ще слушаме Марк Фаулър. Дебют в този спектакъл ще направи Здравко Лазаров, който ще има удоволствието да  дирижира „Операта на оперите“.

На 24 октомври, четвъртък, от 19 часа, на сцената на Операта ще прозвучи друг шедьовър на Верди – операта „Набуко“. Под диригентската палка на маестро Лучано ди Мартино в концерта-спектакъл ще се представят: Баясгалан Дашнян - гост, баритонът Иван Кабамитов, великолепен изпълнител, носител на награди от наши и международни конкурси като Набуко, за първи път в ролята на Фенена ще слушаме оперната прима Офелия Христова, тенорът Милко Михайлов ще пее партията на Измаел, а Александър Марулев ще представи внушителния и разтърсващ Закария. Ще вземат участие и солистите Борис Тасков, Петър Кунев и Камелия Стойчева.

Очакваните Вердиеви заглавия през месец ноември са: на 15 ноември – „Макбет“ с гост-диригент Диан Чобанов и на 20 ноември – „Дон Карлос“ с гост-диригент Григор Паликаров.

Изключително е присъствието на хора, оркестъра и балета на Държавна опера Стара Загора в тези постановки! Състав, заради който идват режисьори от чужбина, най-добрите диригенти и постановъчни екипи. Очакваме Вас, най-добрата публика, която ще превърне тези вечери в истински празник на музиката на Великия Маестро Джузепе Верди. 


 

Автор:
Таня Матева, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
05.10.2013 г. 18:58
Посетено:
1311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17760-200-godini-verdi-v-darzhavna-opera-stara-zagora