Сцена / екран / ефир

Северното филмово сияние ще засияе в София от 26 септември до 6 октомври

Петото издание на фестивала представя 10 скандинавски и прибалтийски филма

Северното филмово сияние ще засияе в София от 26 септември до 6 октомври


◊ ФЕСТИВАЛЪТ

Петото издание на фестивала за скандинавско и прибалтийски кино „Северно сияние” ще се проведе в София от 26 септември до 6 октомври.

В програмата ще бъдат включени 10 заглавия от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва. Всяка вечер почитателите на северното кино ще могат да се наслаждават на шедьоври от игралното и документалното кино в салоните на Дома на киното, Евро синема и Червената къща.

 

◊ ОТКРИВАНЕТО

Фестивалът ще бъде открит на 26 септември в Дома на киното с прожекция на най-новия филм на финландския режисьор Мика Каурисмаки „Път на север”, отличен с наградата на публиката на фестивала в Санкт Петербург. Филмът е изтъкано от черен хумор роуд муви за един блуден баща, който се завръща, за да види сина си 35 години, след като го е изоставил.

 

◊ ФИЛМОВИ АКЦЕНТИ

Сред акцентите на фестивала е провокативният „Посланикът”, носител на наградата „Роберт” за най-добър документален филм и част от официалната селекция на „Сънданс”. Мисията на Мадс Брюгер е да разнищи разпределението на власт и капитал в Централноафриканската република, което се извършва с помощта на корумпирани европейски дипломати.

Световната премиера на „Посланикът” е в Амстердам, на откриването на Международния фестивал за документално кино, което предизвиква политически скандал, тъй като сред изобличените дипломати е холандецът Вилем Тайсен. Опитите на Тайсен да спре прожекцията се оказват неуспешни.

Нов прочит на класическото произведение на Моцарт ще предложи датският режисьор Каспер Холтен. „Дон Жуан” е изкусителен трилър със стилна визия, който изследва фината и понякога опасна за прекрачване граница между изкуството и реалността.

Норвежкият „Вегас” представя историята на трима тийнейджъри на кръстопът. Филмът е носител на награда „Аманда” за сценарий от Националния филмов фестивал на Норвегия, както и на приза на журито от Международния филмов фестивал в Талин.

„Портокалово момиче” по едноименния роман на Юстайн Гордер е красива, малко тъжна, но и много оптимистична приказка за важните неща в живота, които макар и преходни, си струва да бъдат изживени. 

Най-награждаваният литовски филм за последното десетилетие „В тялото на Аврора” също е част от програмата на „Северно сияние”. След провокативния си дебют „Колекционерката”, талантливата литовска режисьорка Кристина Буозите създава визуално зашеметяващ научно-фантастичен филм за дебрите на човешкото съзнание и желание.

Култовият гангстерски екшън „Лесни пари” ще бъде показан за първи път официално у нас в рамките на фестивала. Този скандинавски film noir с балкански привкус разби шведския боксофис и в момента се подготвя заснемането на третата част от поредицата.

Документалният „Пещернякът от Севера” представя живота на човек, прекарал 30 години в пещери сред високите ледени планини на Норвегия.

 

◊ ДЕТСКА ФИЛМОВА ПРОГРАМА

Два детски филма ще имат своята премиера в рамките на фестивала. Датският филм "Изгубен в Африка" разказва за 12-годишния Симон, осиновен в Дания, който пътува с майка си към родната Кения и финландският „Рапърът Ристо и готината Венла” – една семейна музикална комедия за неразривната връзка между приятелството, самотата и толерантността.

 

Автор: Момчил Цонев
20.09.2013 г. 15:26
Посетено: 946
Етикети: филмов фестивал, Северно сияние, фестивал, скандинавско и прибалтийски кино
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17645-severnoto-filmovo-siyanie-shte-zasiyae-v-sofiya-ot-26-septemvri-do-6-oktomvri