Сцена / екран / ефир

"Мадам Бътерфлай" - откриване на сезона за Опера Стара Загора

Сезон 2013/2014

"Мадам Бътерфлай" - откриване на сезона за Опера Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО
 
Премиера и откриване на Сезон 2013/2014 на Опера Стара Загора

На 20 септември Държавна опера Стара Загора открива своя нов Сезон 2013/2014 г. с операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини.

Този спектакъл е създаден през 2005 за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ), на малката сцена на драматичен театър „Гео Милев“, от режисьора Нина Найденова, сценографа Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Стойнова, хореограф Боряна Сечанова, диригент Божидар Бонев.

Участвали са певците Линка Стоянова, Мартин Илиев, Антон Радев, Георги Динев, Петя Цонева и др. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012, представлението не слиза от Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона като се радва на изключителен зрителски интерес.

На 20 септември диригент на премиерния спектакъл ще бъде Лучано ди Мартино – любимец на Старозагорската публика.

В ролята на Чо Чо Сан ще видим Лусине Даниелян (Армения), Пинкертон – Симоне Аджиппи, Сузуки - Петя Цонева, Шарплес - Иван Кабамитов, Горо - Георги Динев, Принц Ямадори - Денис Иванов, Бонзо - Александър Марулев, Кейт Пинкертон - Нели Нечева.

Очаквайте втората премиера на "Мадам Бътерфлай" на 2 октомври!

 
◊ ДУМИ НА РЕЖИСЬОРА

„Мадам Бътерфлай“, Джакомо Пучини

Време за мечти

Днес, в контекста на информационното и забързано ежедневие, определящо се от материалните ни благополучия, раждането на Собствена Голяма Мечта е луксозна утопия, будеща усмивка дори в приятелското ни обкръжение. Какво ни дава или взема Мечтата – тази Голямата, Житейската, е въпрос на дълги дискусии и философски убеждения. Като автор на това представление, искам да реабилитирам смисъла на Голямата Мечта за един човешки живот. Не защото собствения ми носталгичен поглед е отправен към отминалото романтично време, изпълнено с вълнения, въздишки и чувства, стигащи до саможертва, породени от голямата любов, която днес, като че ли липсва. Не, защото повечето революционни открития в науката, както и творчески достижения са били плод на една мечта. Мотивите ми са много по-обикновени, дори практични и касаят собственото ми Его и Смелост. Егото да призная, че мога, искам и имам Голяма Мечта и Смелост да я визуализирам, преследвам, реализирам, приемайки риска от разочарованието, ако не успея. Помогна ми Бътерфлай. Убедена съм, че само една Голяма Мечта може да предаде уникалността на един живот, защото тя е единствената важна за този, който я преследва. Тя го прави смел, безразсъден, отговорен, кара го да преодолява предизвикателствата, да сътворява, да открива непознатото, да стигне до саможертва, но и да гори в страстта си, а очакването го прави щастлив. Във времето на еднаквите хора – тези, които работят и живеят според определени, често планирани и разграфени цели – житейски, професионални, други, принудени да следват правилата на времето си, единствено разпознаваем е човекът преследващ Собствената си Голяма Мечта.

Ще се радвам, ако гледайки това представление, бихте споделили с мен, екипа ми и артистите, че и днес може да е Време за мечти и „подарите“ Собствената Голяма Мечта, която да ви направи различни и удовлетворени в шеметното й преследване. Сбъдването или не – не е важно, важното е ,че ще пробвате и това ще ви промени в посока напред! Успех и Смелост, в която мнението на другите – скептиците, да не е от значение!

Нина Найденова, 2013
Автор: Държавна опера Стара Загора
18.09.2013 г. 14:11
Посетено: 990
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17630-madam-baterflay-otkrivane-na-sezona-za-opera-stara-zagora