Сцена / екран / ефир

Есенен театрален салон в Сливен - 2013 г.

130 г. от рождението на Стефан Киров

Есенен театрален салон в Сливен - 2013 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Есенен театрален салон в Сливен - 2013 г.

Двуликият Янус на страданието и смеха отново отправя взор към зрителите на Мелпомена, за да ги направи съпричастни към театралните търсения на изкуството на сцената и през  новия творчески сезон.

Инициативата, организирана от Министерството на културата, община Сливен и Драматичния театър „Стефан Киров” в града под Сините скали, е посветена на юбилейна годишнина: 130 г. от рождението на патрона - един от корифеите на българския театър и създател на Сливенския.

В дните от 17 до 30 септември т.г. светилището ще прикани почитателите на изкуството с програмата  си под наслов: „Театърът ви обича: подарете си театър!” Съобразно традицията, и на настоящия Салон ще бъдат показани премиерни спектакли за трупата от Сливен (2) и гостуващи за събитието постановки на видни столични театри.


◊ В ПРОГРАМАТА

След официалното откриване на 17.09. в Драматичния театър, сливенци и гостите на града ще могат да видят нашумялата черна комедия от Душан Ковачевич „The Show Must Go On: Лари Томпсън. Трагедията на една младост”. В премиерната постановка на Васил Дуев присъстват имената на актьорите Михаил Илийков и Радост Костова, носители на наградата „Аскеер”, с участието и на Димитър Костадинов, Лора Декова, Вяра Начева, Ивайло Иванов, Ивайло Гандев и Димитър Марков. Авторът Д. Ковачевич е познато име за любителите на сценичното изкуство, видели постановки по негови текстове на организирания тук в миналото Летен театрален университет. На уникалното явление, продължило повече от пет години в Сливен - с провеждащите се дискусии, „Балкански срещи на театъра”  и на естетическите търсения на театралното изкуство в „годините на прехода”, е посветено изследването „Искри от храма на Мелпомена. Статии, театрални рецензии, щрихи от творчески портрети, ателиета и лаборатории, разговори с творци на българския и балканския театър” от д-р Иванка Денева (изд. „Христо Ботев”, С., 2001).

На тазгодишния Есенен театрален салон сливенци ще се посмеят с всеопрощение и по време на премиерния спектакъл по текстове на класика Елин Пелин, под наслов „Изкушение” (реж. Добромир Цветков и актьорите Августин Демерджиев, Димитър Марков, Димитър Костадинов, Николина Янчева и Михаил Илийков).

Афишът на културната инициатива включва и две постановки на Сатиричния театър в столицата „Алеко Константинов”: в „Арт” по текст на познатата авторка Ясмина Реза (реж. Антон Угринов) зрителите ще видят любимите млади творци на съвременния български театър Владимир Карамазов, Юлиан Вергов и Захари Бахаров. Ценителите на изкуството на Мая Новоселска и на режисьора Теди Москов няма да подминат и другата постановка на Сатирата: моноспектакъла "Едно малко радио" на актрисата под режисурата на съпруга й.

В програмата на Есенния театрален салон в Сливен - 2013 г. Младежкият театър „Николай Бинев” участва с постановка по „Любовна песен” от Джон Колвенбак. Тя е под режисурата на Андрю Волкофф, а зрителите ще се насладят на играта на известната театрална и кино-актриса Силвия Лулчева и на Николай Луканов. Роли са поверени и на колегите им Елена Бърдарска, Светослав Добрев и Александър Хаджиангелов.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.09.2013 г. 23:56
Етикети:
театрален афиштеатърСливенДраматичен театър
Есенен театрален салон 2013
Стефан Киров
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17610-esenen-teatralen-salon-v-sliven-2013-g