Сцена / екран / ефир

Премиера на "Танцувам Мария Калас"

Танцов спектакъл на Галина Борисова

Премиера на "Танцувам Мария Калас"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "Танцувам Мария Калас"

To Be continue… Antistatic представя

Премиера 17 септември (вторник) 2013, 20:00 ч.
Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов"

Идея, хореография и танц: Галина Борисова

Сценография - Адриана Андреева
Музика: оперни арии Bel Canto в изпълнение на Мария Калас
Интервюта / превод: Ангелина Георгиева
Репетитор: Елисавета Груева
Осветление: Росен Михайлов

С финансовата подкрепа на: Ани и Нейтън Колиер.

Времетраене: 50 мин.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Галина Борисова интерпретира няколко женски образи от познати опери, станали емблематични за времето на 19. век. Този проект се занимава с историческото наследство и съвременното усещане за живеене, като преразглежда същността на традицията чрез нов контекст и възможности. Танц за безсмислието от превъзходство, слабостта на чувствата и силата на съдбата.

Оперната Дива Мария Калас доказва това.

Началото на 19. век е свързано с възхода на стила Bel Canto с работите на популярни и до днес композитори като Джакомо Росини, Гаетано Доницети и Винченцо Белини. Тази музика с нейните ясни мелодически линии и текстове - хронологични факти за живота на оперната Дива Мария Калас са основната причина хореографът Галина Борисова да направи това соло. 

"В ученическите години изиграх разнообразни роли и участвах в представления на Софийската Национална опера. Играла съм кралица, войници, плодове и зеленчуци, даже дърво. Като се замисля, това е голям опит. Тогава и сега все още намирам всички тези превъплъщения за излишно натоварени с емоции и драматизъм, но въпреки това преразглеждам този ми опит като възможност да интерпретирам някои исторически шедьоври. Всички женски образи са провокирани от реални оперни героини, но нямат никаква достоверност. По този начин освободих хореографията от излишна натовареност със сложни персонажи и драматични либретa, като оставих само най-същественото. Надявам се."

Галина Борисова

 

Автор:
Галина Борисова
Публикация:
07.09.2013 г. 14:39
Посетено:
1220
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17552-premiera-na-tantsuvam-mariya-kalas