Сцена / екран / ефир

Премиера на "Илюзии" в ТР "Сфумато"

Първа премиера за юбилейния 25-и сезон на "Сфумато"

Премиера на "Илюзии" в ТР "Сфумато"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация „Култура Аними“ и Театрална работилница „Сфумато“ представят:

"Илюзии"

Текст: Иван Вирипаев
Превод: Нева Мичева

Режисура: Младен Алексиев
С участието на: Елена Димитрова, Ирмена Чичикова, Васил Читанов, Стефан А. Щерев

Във видео епизодите: Ваня Михайлова, Юлия Калудова, Русчо Тихов, Христо Буцев, Таня Загорова, Александър Миховски

Сценография, костюми, допълнително видео: Евгения Сърбева
Авторска музика: Калин Николов
Камера: Боряна Пандова, Иван Дончев
Монтаж: Стоян Велинов
Графичен дизайн: What if…

Премиера: 9 септември 2013 г., Театрална работилница „Сфумато”, Голяма сцена, 19:00 ч.


Част от най-ярките и любопитни имена от по-младото театрално поколение се събират, за да представят за пръв път на българска сцена творба на един от най-успешните и често поставяни съвременни руски драматурзи Иван Вирипаев – „Илюзии” (2011). Текстът е преведен за първи път на български език от Нева Мичева, специално за продукцията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕКТАКЪЛА

„Илюзии“ протича като своеобразен „филм на живота“ – мигът на равносметка, когато целият живот преминава „като на лента“. Опитът на Вирипаев като сценарист и режисьор на няколко филма (най-известни от които – „Кислород“ и „Еуфория“) и неговото безспорно кинематографично мислене имат отчетлив отпечатък върху спектакъла.

Пиесата е дискретен ироничен коментар на близостта и човешките отношения, които съпътстват хората през целия им живот. „Илюзии“ е пиеса за относителността на връзките ни с другите, но и пиеса за огромното значение на доверието, любовта и отдадеността в живота на всеки един човек. Авторът недвусмислено и не без лека ирония е определил жанрово пиесата като комедия.

А къде ни отвежда първата й българска сценична интерпретация – ще разберете само ако гледате „Илюзии“ на 9 септември.

В спектакъла участват познатите ни от театъра, киното и телевизията актьори Елена Димитрова (ярко присъствие в репертоара на Театрална работилница „Сфумато“ и едно от лицата на независимата театрална сцена в България), Васил Читанов (който също можете да видите в редица независими продукции), Ирмена Чичикова (на сцената на ТР „Сфумато“, Народен театър и във филмите „Аз съм ти“ и „Стъклената река“) и Стефан А. Щерев (за който спектакълът ще бъде своеобразно „завръщане“ на сцената, след множеството му изяви в киното – „Прогноза“, „Мисия Лондон“ – и на малкия екран). Сценичното пространство и костюмите са поверени на Евгения Сърбева, а музиката – на Калин Николов (авторът на музиката в спектаклите „Хамлет“ и „Почти представление“, както и на филма „Дзифт“).

Публиката познава режисьора Младен Алексиев както със спектаклите „Радост за моето сърце“ (3 номинации за Икар 2009 и награда за Главна мъжка роля) и „Под контрол“ (селектиран в основната програма на Международен фестивал „Варненско лято“ 2011), така и като ключова част от екипа на Организация „36 маймуни“, съорганизатор на дългогодишния й проект за алтернативно представяне на нова драматургия „ProText”, един от съучредителите на Асоциация за свободен театър и един от хората зад стартирането на първото издание на Фестивал за свободен театър (първият фестивал за представяне изключително на български независими продукции от областта на изпълнителските изкуства) през 2011.


„Благодаря ти, че ме научи на обич. Че с твоя помощ разбрах какво е любовта, що за сила е тя… Докато те обичах, се научих да внимавам. Да виждам човека срещу мен. Любовта ни подготвя да имаме очи не само за себе си, но и за другия. Обичах те и разбирах, че трябва да бъда съобрàзен на тази любов, да ти подхождам, да пасвам на твоя начин да ме обичаш. И се променях. Наложи ми се да се променям. Това е такъв дар, такова чудо: нещо да те заставя да се променяш. Да полагаш усилия и да трансформираш онзи, който си. Дошъл си един на белия свят, а си тръгваш друг. Значи действително си живял. Живял си истински. И само любовта ни дава шанс да живеем така. Нищо не е способно да ни измъкне от бездната на егоизма освен любовта.”
(“Илюзии“, текст: Иван Вирипаев, превод: Нева Мичева)

***

Със съдействието на: Derida Dance Studio, Културна фондация А25, New Actors Studio, СБАЛ Йоан Павел, Хотел Зенит.

Спектакълът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

Билети на касата на театъра. Информация и резервации: (02) 943 38 90, (02) 944 01 27.


Автор:
Културна фондация "А25"
Публикация:
04.09.2013 г. 13:02
Посетено:
1502
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17537-premiera-na-ilyuzii-v-tr-sfumato