Сцена / екран / ефир

Звездният тенор Камен Чанев в Опера в Летния театър

"Аида" с Аида Швед, Камен Чанев и Агунда Кулаева на 13 август

Звездният тенор Камен Чанев в Опера в Летния театър
 

◊ СЪБИТИЕТО

На 13 август от 21.00 ч. в четвъртото издание на Опера в Летния театър – Варна 2013, което протича под знака на кандидатурата на Варна за европейска културна столица 2019 и 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер, предстои среща с Вердиевия шедьовър „Аида” и големия български тенор Камен Чанев в ролята на Радамес.

Спектакълът е под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних.


◊ СПЕКТАКЪЛЪТ

„Аида” е eдно от емблематичните заглавия в репертоара на Държавна опера Варна с дълголетен живот. Проникновената режисура на Кузман Попов, впечатляващата сценография и костюми на Лора Маринова, заедно с интересната и стилна хореография на Калина Богоева, превръщат всеки път този спектакъл във вълнуващо преживяване. „Аида” на сцената на Опера в Летния театър на 13 август обещава да бъде много повече – един истински празник на оперното изкуство, който ще ни поднесе великолепно подбраният солистичен състав. Образа на етиопската принцеса Аида ще пресъздаде младата украинка с български корени Аида Швед, чието обаяние варненската публика вече познава. За ролята на Амнерис е поканена талантливата и темпераментна солистка на Новая опера Москва Агунда Кулаева. Лауреат на 14-ия международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” в София (2009), тя спечели със своите интерпретации на Кармен и Принцеса Еболи аплодисментите на Опера в Летния театър 2012. Тази година ще се представи в ролята на фараонската дъщеря Амнерис.

Любимият на двете жени Радамес ще бъде Камен Чанев, едно от големите имена сред успелите български оперни певци по света. Дебютирал с тази роля много млад на българска сцена, той продължава да жъне аплодисменти с нея в Италия, Германия, САЩ, Румъния. Радамес и досега остава един от любимите му герои. „За българския артист, особено за тенора, е много по-трудно да се наложи на световна сцена. Ако за българските баси пътят е утъпкан – знае се, че нашата сила е в басите, то да си български тенор в Италия е равнозначно на това да свалиш италианското знаме и да качиш българското”, споделя Камен Чанев в едно свое интервю.

Камен Чанев (тенор) присъства постоянно в афиша на най-престижните европейски оперни сцени - Щатсопер Виена, Арена Ди Верона, Римската опера, Театро Лисео, Барселона, Дойче опер Берлин, както и зад океана – в САЩ, Канада, Китай, Япония.

Заедно с прочутия тенор, във варненската „Аида” ще чуем още прекрасните солисти – баса от Софийска опера и балет Ивайло Джуров (Рамфис) и баритона от Държавна опера Варна Пламен Димитров (Амонасро). На сцената ще им партнират солистите на Варненската опера Евгений Станимиров (Цар на Египет), Ирина Жекова (Жрица) и Стоян Финджиков (Вестител).

Спектакълът на „Аида” ще дирижира Борислав Иванов.


Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
11.08.2013 г. 22:26
Посетено:
1616
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17467-zvezdniyat-tenor-kamen-chanev-v-opera-v-letniya-teatar