Сцена / екран / ефир

Световни артисти подготвят "Аида" в Русе

Цветелина Василева, Анна Мария Кюри, Марио Чанг репетират за откриването на Деветия музикален фестивал "Моцартови празници Правец 2013" със състава на Русенската опера

Световни артисти подготвят "Аида" в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Световни артисти подготвят "Аида" в Русе

Джовани Ди Стефано дирижира „Аида” на 13 август в Русе и на 15 август в Правец
 
Русенската опера е обхваната отново от творческо оживление. Кратките отпуски на неуморните музиканти са към края си и съставът влиза в интензивна подготовка за предстоящото гостуване на музикалния фестивал „Моцартови празници Правец 2013”. Тази година Русенската опера е основен участник в програмата на фестивала – оркестър, хор, солисти и балет ще представят на официалното откриване на фестивала новата постановка на операта „Аида”, камерен оркестър на Държавна опера Русе ще акомпанира в спектакъла на операта за деца „Бастиен и Бастиена” и на финала – оркестърът и хорът ще участват в атрактивния гала концерт на площада пред Община Правец „Моцарт - Верди – класика, рок и джаз” под диригентството на Иван Ангелов.

От 10 до 13 август в Русе репетират гостуващите солисти в спектакъла на операта „Аида”, който ще бъде представен на 15 август на сцена на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Костюмите са дело на световно признатия художник Салваторе Русо (Италия), режисьор Огнян Драганов. Изпълнителите на трите главни роли (Аида, Амнерис, Радамес) – Цветелина Василева, Анна Мария Кюри и Марио Чанг, се срещат за първи път в България, но техните биографии респектират с присъствието на големите оперни изпълнители на сцените на най-престижните оперни театри в света – от Виенската Щатс опера, Миланската Ла Скала, Ковънт Гардън – Лондон до Нюйоркската Метрополитен опера.

Почитателите на оперното изкуство ще имат възможността да аплодират в ролята на Амонасро Марян Йованоски (Македония), както и басът Деян Вачков, покорил вече Миланската Ла Скала и постоянен гост-солист в спектаклите на Арена Ди Верона. В ролята на Царя публиката ще види утвърденият бас, солист на Русенската опера Пламен Бейков, а в ролята на Жрицата – Илина Михайлова, която прави все по-успешна кариера в България и чужбина.

На диригентския пулт ще застане именитият италиански диригент Джовани Ди Стефано – Артистичен директор на Опера Джокоза в Савона.

Младият талантлив диригент Георги Патриков репетира паралелно с камерен оркестър на Държавна опера Русе за спектакъла на операта за деца „Бастиен и Бастиена”.

В Русе е и артистичният директор на музикалния фестивал „Моцартови празници 2013” оперната прима Христина Ангелакова, която с присъщата й грижовност и отговорност към артистите не пести време и сили, за да се убеди лично в техния комфорт и осъществена репетиционна програма. На 12 август ще пътува до Пловдив, където ще присъства на спектакъла на операта „Бастиен и Бастиена” с режисьор Ивайло Михайлов. На 14 август вече ще бъде в Правец, за да поеме заедно със своя екип провеждането на най-мащабното до момента издание на Моцартовите празници в Правец – 15-18 август 2013.


***

• Припомняме на русенци и гостите на крайдунавската столица, че отложеният (от 23 юни) спектакъл на операта „Аида” ще се състои на сцената на Летния театър – Военен клуб Русе на 13 август, от 20.00 часа. Близо 200 костюма, над 130 шапки и десетки аксесоари и украшения са подготвили ателиетата под вдъхновеното ръководство и активно участие в проектите и изработката на костюмите на големия италиански Маестро на костюма Салваторе Русо и неговата асистентка Меглена Илиева. Дългоочакваната премиера е на прага на своето бляскаво представяне. Спектакълът ще дирижира италианският диригент Джовани Ди Стефано. Участват Лусине Даниелян (Армения), Калуди Калудов, Петя Цонева, Марян Йованоски (Македония), Пламен Бейков, Стоян Стоянджов, Теодора Чукурска, Стелиян Минчев и др.

Билетите, закупени за спектакъла на операта „Аида” на 23 юни, важат без презаверка за 13 август. При лошо време, спектакълът ще се състои на сцената на Доходното здание.



Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
11.08.2013 г. 14:38
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17465-svetovni-artisti-podgotvyat-aida-v-ruse