Сцена / екран / ефир

Даниела Дякова и Венцеслав Анастасов в спектакъла на операта "Кармен"

29 юли, 20.00 часа, Летен театър - Русе

Даниела Дякова и Венцеслав Анастасов в спектакъла на операта "Кармен"


◊ СЪБИТИЕТО

Даниела Дякова и Венцеслав Анастасов в спектакъла на операта "Кармен"

На 29 юли, от 20.00 часа предстои вълнуваща среща с операта-фойерверк „Кармен” от Жорж Бизе. Почти абсурдно звучи, че при своето първо представяне през далечната 1875 година операта „Кармен” е претърпяла пълен провал. Днес това заглавие присъства в репертоара на всички оперни театри у нас и по света и се радва на непреходен успех. А ролята на Карменсита е любима за всеки мецосопран.

В спектакъла на операта „Кармен” на сцената на Летния театър в Русе ще гостува Даниела Дякова – предизвикателна и огнена Кармен, която възхищава със своя богат и красив  глас и завладяващо актьорско присъствие. През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български театри и редица европейски оперни сцени. Талантливата певица получи възторжени критики за участието си в „Реквием” на Верди при гостуването на Държавна опера Русе в Солотурн, Швейцария тази година. Даниела Дякова е съвременното оперно момиче – красива, впечатляваща и неповторима на сцената като Амнерис, Принцеса Еболи, Адалджиза, Азучена, Кармен. Паралелно със своите  артистични изяви у нас и в чужбина, тя успява умело да се справи и като Художествен ръководител на  Симфоничния оркестър на Сливен. През месец юли защити магистърска степен по Артмениджмънт в Пловдивската академия за музикално и танцово изкуство. 

В ролята на Ескамилио ще видим любимецът на русенската публика Венцеслав Анастасов, който ще пее в родния си град между поредица от успешни гастроли в различни престижни европейски театри и фестивали. Певецът е гостувал на сцените на Палау де лас Артс - Валенсия, Гран Театро де Лисео – Барселона, Операта в Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум... Пял е под диригентската палка на Лорин Маазел, Зубин Мета, Дмитрий Йуровски, Мишел Фурние. Ролята на Ескамилио от операта „Кармен“ го среща с големия испански режисьор Карлос Саура, а операта „Ифигения в Таврида” - с великия Пласидо Доминго. Особено скъпи за певеца са изявите му в партньорство с брат му Орлин Анастасов – двамата пеят на премиерата на операта "Дон Карлос" в Палау де лас Артс Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел. След това талантливите русенци гостуват заедно многократно у нас и в чужбина.

В спектакъла на операта „Кармен” ще дебютира в ролята на Микаела Валентина Славова. Младата певица е специализирала в Римската академия за изкуство и култура „Борис Христов” и музикалната академия „Санта Чечилия” - Рим. Солистът на Софийската опера Даниел Дамянов ще се превъплъти в ролята на Дон Хозе. Участват още солистите Димитър Кюркчиев, Дилян Близнаков, Момчил Миланов, Владимир Попов, Йоланта Николаева, Даниела Караиванова, хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе. Диригент Кристофър Маккракен (Великобритания).

Освен музикалното пиршество, което очаква зрителите на спектакъла на операта "Кармен" от Жорж Бизе, публиката ще има възможността през антракта да допълни своето удоволствие с чаша вино, предоставено от Винарска изба "Вила Юстина".


◊ ФЕСТИВАЛЪТ "СЦЕНА КРАЙ РЕКАТА" ПРОДЪЛЖАВА

Музикалният фестивал „Сцена край реката 2013” продължава с гала концерта на Калуди Калудов и Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров на 1 август.

Калуди Калудов ще пее в ролята на Радамес в спектакъла на операта „Аида” от Джузепе Верди на 13 август.

Всички събития са от 20.00 часа на сцената на Летния театър – Военен клуб Русе.


Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
Публикация:
26.07.2013 г. 13:43