Сцена / екран / ефир

Фестивалът "Сцена край реката 2013" продължава с операта "Риголето"

19 юли, 20.00 часа, Летен театър - Русе

Фестивалът "Сцена край реката 2013" продължава с операта "Риголето"


◊ СЪБИТИЕТО

Третото издание на Музикалния фестивал „Сцена край реката 2013” продължава със спектакъла на операта „Риголето”


След своите успешни гастроли в Швейцария и Италия, Държавна опера Русе ще зарадва своите почитатели със своята богата програма от афиша на музикалния фестивал на открито „Сцена край реката 2013”. Фестивалът ще продължи до 13 август, когато ще се представи отложения спектакъл на операта „Аида”.

В годината на Верди, спектакълът на операта „Риголето” гостува на 29 юни в Солотурн, Швейцария с грандиозен успех и ласкави критики за оркестъра, хора и солистите на Държавна опера Русе. Диригентът Найден Тодоров бе щедро възнаграден за пореден път с аплодисментите на публиката и възторжените отзиви на специалистите.

На 19 юли, от 20.00 часа спектакълът на операта „Риголето” ще бъде представен на откритата сцена на Летния театър в Русе, а на 31 август – на летния оперен фестивал в Банско.


◊ ОПЕРАТА "РИГОЛЕТО"

Оперите “Риголето”, “Трубадур” и “Травиата”, наричани още “трите големи”, са смятани за най-популярните и обичани от публиката оперни произведения.

Джузепе Верди създава операта “Риголето” по поръчка на венецианския Театър “Ла фениче” в творчески тандем с либретиста Франческо Мария Пиаве, върху чиито либрета композиторът е написал музиката на своите ранни творби “Ернани, “Двамата фоскари”, “Атила”, “Корсарят” и “Стифелио”. Драматургията на Виктор Юго е привличала Верди главно поради своите ярки романтични контрасти, бурни стълкновения на чувствата, напрегнато и динамично развитие на действието. Композиторът смята сюжета на драмата на Виктор Юго “Кралят се забавлява” за най-хубавия от всички, върху които е писал музика.

„Риголето” е една романтична история за драматичните терзания на придворния шут Риголето, разкъсан между разгулния дворцов свят и бащините страхове. Докъде стигат противоречивите чувства на себеотрицание, любов и отмъщение? Ще разберем на 19 юли, от 20.00 часа на сцената на Летен театър - Военен клуб в Русе.

В ролята на Джилда гостува колоратурното сопрано Диана Василева, която през последните години се наложи на сцената на Софийската опера с ролите на Лакме от едноименната опера на Делиб и „Царицата на нощта” от „Вълшебната флейта” на Моцарт. В ролята на Риголето ще се превъплъти Александър Крунев, а Петър Костов ще се представи в ролята на Херцога на Мантуа. Йорданка Енчева и Пламен Бейков ще видим в ролите на Мадалена и Спарафучиле. Участват още Стоян Стоянджов, Георги Мокриев, Евгени Ганев, Венета Димова, хор и оркестър на Държавна опера Русе. Диригент Пиер Валтер от Франция.


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
17.07.2013 г. 15:52
Посетено: 1171
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/17395-festivalat-stsena-kray-rekata-2013-prodalzhava-s-operata-rigoleto