Сцена / екран / ефир

Радио Варна - концерт на живо

Фолклорен концерт, посветен на Недялко Станев

◊ СЪБИТИЕТО

Радио Варна възобновява една от най-старите си традиции да излъчва концерти на живо. На 11.02.2006 г. от 12.30 ч. до 14.30 ч. почитателите на автентичната българска народна музика ще имат възможност във фолклорното предаване на Христина Паскалева “Съботна трапеза” да проследят концерта, посветен на нашия колега Недялко Станев. Дългогодишният музикален редактор на Радио Варна, свързал името си с издирването, записването, съхранението и разпространението на българска народна музика, щеше да  навърши през януари 70 години.

В звукозаписното и концертно студио на Радио Варна тази събота ще присъстват известни народни певци и инструменталисти, които са работили с Недялко Станев и имат принос за поддържането на българските музикалните традиции. Събеседници на водещата Христина Паскалева ще бъдат Катя Петрова, Георги Германов, Георги Мановски, Добра Савова, Мария Михова, Величка Златева, Величка Станева, Казак Казаков, спомени ще разкаже и дъщерята на Недялко – Добринка Станева.

Освен записи от Златния фонд на Радио Варна, ще звучат изпълнения на живо на оркестъра на Танцовия ансамбъл “Варна” с ръководител Данчо Радулов и солисти Дафинка Дамянова, Мария Бинева, Мария Иванова, Ташо Ташев и др.

Друг музикален акцент на “Съботната трапеза” ще поднесат учениците от Представителния младежки духов оркестър “Дико Илиев” в Дългопол с ръководител Костадин Павлов.

На радиоконцерта са поканени представители на Дирекция “Култура, вероизповедания и медии” при Община Варна, както и на Постоянната комисия по култура при Общинския съвет Варна.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
09.02.2006 г. 20:44
Посетено:
1353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/3/news/1738-radio-varna-kontsert-na-zhivo